Реклама / Ads
8| 6848 |13.09.2021 НОВИНИ

Чатът на Гешев с пиарката на Борисов: тази простичка наглед случка разкрива много

.
В нормалния свят, както обичаме да казваме в България, след такива чатове главният прокурор вече нямаше да е главен прокурор. Простичката наглед случка с чата между Иван Гешев и пиарката на Борисов разкрива много.
 

Коментар от Емилия Милчева в DW.

 

Главен прокурор си чати с пиарка на партиен лидер, докато комисия в парламента обсъжда да отнеме гавазите му, а депутат нарушава личното пространство, снимайки екрана на телефона му. Българският политически живот не просто ражда вицове, а е меме сам по себе си.

 

Не е хигиенично да се рови в чужда кореспонденция, каза по този повод Томислав Дончев от ГЕРБ. Така е, обикновено го правят шпионите, ревнивците и хакерите. Но и политическите противници - при всеки сгоден случай. А нехигиеничната намеса разкри нехигиенични връзки. Главният прокурор Иван Гешев и пиарката на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си хихикат на заседание, на което депутати обсъждат Бюрото за защита на свидетели да излезе от прокуратурата и да премине към правосъдното министерство. Фамилиарниченето показва, че са си близки не само защото имат “десетки събития заедно”, както обясни пиарката на Борисов Севделина Арнаудова: “Аз не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги - контрабандните цигари, един куп акции... В реално време се излъчваше всичко, нито е закрита комисия, тя беше предавана навсякъде. Обсъждахме това, което виждате - кой се изказва”.

 

Така е - вижда се: обсъждане с емотикончета и недомлъвки, което значи, че комуникиращите се разбират от половин дума. Свикнали са си.

 

Къде е скандалът

 

Тази простичка наглед случка разкрива много. Първо, уронва престижа на институцията “прокуратура”. Проява на ниска култура е “цъкане” на телефона по време на участие в парламентарна комисия за обсъждане на законопроект. При това този проект засяга пряко прокуратурата и нейния ръководител, тъй като ѝ отнема служба със сериозни правомощия - полицейски и охранителни.

 

В крайна сметка правната комисия одобри за второ четене промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с което върна Бюрото за защита отново в Министерството на правосъдието, където то беше до 2014 година. Освен това бяха орязани разширените му през 2018 правомощия “да охранява и обезпечава функции по разследването” - сиреч, да действа като бухалка на прокуратурата. При Гешев те бяха пуснати в употреба. Служители на Бюрото охраняват и самия него, след като миналата година бе решено то да пази живота и здравето на застрашени магистрати.

 

Сега остава 46-ият парламент да гласува промяната на второ четене. Най-вероятно президентът Румен Радев ще изчака с указа за разпускането му, за да даде шанс промените да бъдат приети. Преди половин година той сезира Конституционния съд за Бюрото за защита на свидетели, тъй като смята, че се надхвърлят установените в основния закон правомощия на прокуратурата и на главния прокурор. (Служители на Бюрото участваха в нахлуването на “Дондуков” 2 миналото лято.)

 

Второ, семплият чат за сетен път потвърждава онова, за което ще се търси политическа воля - че са необходими контрол и демократична отчетност за главния прокурор. Необходими са и правила, които да гарантират, че няма да си го избира лидерът на управляващата партия - и задкулисието, с което е свързан.

 

Арнаудова се опита да замаже положението, обяснявайки, че чати по работа и с лидери като Христо Иванов и Мая Манолова, както и със съпругата на президента Десислава Радева. Главният прокурор обаче е институция и това е съществената разлика. Макар че Арнаудова не е обикновен пиар - тя е доверено лице на Бойко Борисов, а съпругът ѝ от години е в борда на “Булгартрансгаз”, където бе преизбран преди слизането на ГЕРБ от власт.

 

В българския свят

 

В нормалния свят, както обичаме да казваме в България, след такива чатове главният прокурор вече нямаше да е главен прокурор. В светове като българския тази опция се споменава само в социалните мрежи - макар че никой не вярва в осъществяването ѝ. Прокуратурата по традиция игнорира чатове, чиито следи водят към “свои”. Така миналата година реши, че няма да проверява чат на обвинения в куп престъпления и избягал в Дубай хазартен бос Васил Божков с Vladi Goranov. Според Божков тези разговори доказват уговорки, които е правил за бизнеса си с бившия министър на финансите Владислав Горанов. Както стана ясно, по времето на Горанов и Борисов контролът върху хазартния бизнес е бил занижен и държавата някак е пропуснала да си събере към 700 милиона лева дължими такси от Васил Божков.


В опит да омаловажи случката с Арнаудова лидерът на ГЕРБ заяви, че ще купи на пиарката си телефон като неговия и ще ѝ забрани да комуникира с други мъже - само на него да праща “усмивки и сълзички”. Но едва ли ще спази обещанието си - кой иначе ще стриймва във Фейсбук срещите му с народа.

 

Какво ли са си чатили “по работа” Арнаудова и главният прокурор, когато Васил Божков съобщи, че пиарката е ходила всеки месец в офиса му, намеквайки, че е била разносвач на “такса спокойствие”? Да предположим:

 

“Пи ар Севи Бойко: Сега Васил Божков...

Гешев: Eмотиконче (смях).

Пи ар Севи Бойко: Ами сега?

Гешев: Емотиконче (усмивка)”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4800 |12.09.2021 Христо Иванов: Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива . 25| 18818 |12.09.2021 ”Pi ar Sevi Boiko” за чата с Гешев: На всичко се присмивахме . 16| 35968 |11.09.2021 Росен Йорданов досущ като Галена: Мълчи като риба за Борисов и Гешев, но описва в черно другите . 9| 3566 |10.09.2021 ДБ: Коалицията „Гешев“ отново забави закриването на спецсъда и спецпрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads