Реклама / Ads
11| 2775 |02.05.2023 НОВИНИ

Демерджиев: Имаме заподозрени за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев

.
Източник: стопкадър
Имаме много насоки. Разследването тече. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след съвещание в Министерски съвет.
 

„Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства на Националната служба за охрана трябва да бъдат завишени, защото решаващото тук е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор. Това е автомобилът с най-добрата защита, с който НСО разполага. Именно тази добра защита е довела до това взривното устройство да не пробие автомобила“, заяви той.

 

„Безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена както с надежди модерни автомобили – последният, който се ползва, е на разположение от 2012 г., което е недопустимо, така и съвременни технически средства, които да обезпечат безопасността на охраняваните лица“, каза още той.

 

„Сформира се работна група със заповед на премиера. Нейните задачи ще бъдат както да обединим цялата информация на службите за сигурност, за да се стигне до извършителите и евентуално поръчителите на взрива, а и да се избегнат подобни случаи в бъдеще“, поясни той.

 

„Има заподозрени, не мога обаче да изпадам в подробности“, обяви той. Той поясни, че няма данни да е изтекла информация, но и това се проверява.

 

„Няма пострадали. Ако това е бил обикновен автомобил и е имало директно попадение, биха били поразени пътниците. Н нивото на защита е много високо и да е имало точно попадение, не би причинило щети на пътниците в купето“, каза още Демерджиев.

 

Той потвърди, че главният прокурор не е бил сам, но не пожела да коментира дали е бил със семейството си.

 

„Разследването се води от прокуратурата и следствието. Всички оперативни служби в МВР работят, за да се открият виновните“, допълни още той.

 

„Всяка заплаха, отправена до държавник от ранга на главния прокурор, който е под охрана от НСО, са проверени внимателно от всички служби, без значение каква е сериозността на заплахата. Всички такива са проверявани през годините“, категоричен е той.

 

По думите му това е заплаха към държавността, но не се дължи на действие или бездействие от страна на кабинета: „Добре е политическите сили да си дадат сметка, че НСО трябва да бъде оборудвана с максимално модерна техника, защото всяко посегателство срещу охранявано от службата лице е посегателство срещу държавността.“

 

„При всеки атентат или заплаха за такъв подхождаме с необходимата сериозност. Целият ресурс на държавата е впрегнат в момента“, потвърди още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3047 |30.04.2023 Демерджиев: Пробите на Семерджиев не са взети по пълноценен начин, който да позволява пълно изследване . 7| 4353 |17.04.2023 Румен Леонидов: Имаме нужда от покаяние, но то е въпрос на морал . 3| 2689 |14.04.2023 Заподозреният за ”Пентагонлийкс” Джак Тейшейра беше изправен пред Федерален съдия в щата Масачузетс . 24| 2657 |14.04.2023 Васил Велев: Ако нищо не се промени, ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 7%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads