Реклама / Ads
1| 3025 |09.03.2023 НОВИНИ

Демерджиев търси общ европейски подход срещу каналджийството

.
Министър Демерджиев търси общ европейски подход срещу мигрантите Източник: БГНЕС
Нужен е общ европейски подход срещу каналджийството. Това обяви заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на редовно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, което се провежда в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 

Той информира за мерките, предприети от страна на България в изпълнение на Заключенията на Европейския съвет от 9 февруари 2023 г.

 

Те са насочени към засилване на защитата на външните граници, борба с мрежите, занимаващи се с нелегална миграция, предотвратяване на вторичните движения, увеличаване на връщанията на лицата в държавите им на произход, както и за активизиране на международното сътрудничество и взаимодействието с европейските агенции.

 

Демерджиев отбеляза пред колегите си, че за България възстановяването на нормалното функциониране на Шенген е един от основните приоритети. Подчерта, че добре работещата визова политика на ЕС е гарант за правилното функциониране на пространството.

 

Той подкрепи подхода на Председателството за реформа на механизма за премахването на визовия режим на гражданите на трети страни и за актуализиране на критериите за суспендиране на безвизовия режим.

 

Отбеляза, че в работата по реформата на визовата политика следва да се извършва в интерес на вътрешната сигурност на Съюза и защитата на външните му граници.

 

Министрите обсъдиха, също така и заплахите за сигурността на ЕС, произтичащи от агресията на Русия срещу Украйна. В контекста на тази дискусия бяха разгледани възможностите за сътрудничеството между политиките по „Правосъдие и вътрешни работи" и „Обща политика за сигурност и отбрана".

 

В рамките на Съвета министър Демерджиев проведе двустранни срещи с държавния секретар по вътрешните работи на Италия Никола Молтени, с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с изпълнителните директори на Фронтекс и Европол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3015 |09.03.2023 Европейски компании се насочват към САЩ заради щедрите субсидии? . 5| 3229 |08.03.2023 Вътрешният министър Демерджиев: По случая с Велико Желев и ”Хидстрой” прокуратурата да отиде до край . 3| 3054 |08.03.2023 Българските земеделци да получават равни субсидии с европейските си колеги . 1| 2852 |07.03.2023 Иван Демерджиев: Предстои назначаване на още 1260 гранични полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads