Реклама / Ads
2| 3728 |19.10.2018 НОВИНИ

”Демократична България” обеща премахване на данък ”олигархия” и намаляване на данъците

.
Източник: БГНЕС
Коалицията ”Демократична България” (ДСБ, ”Да, България” и ”Зелените”) обещава в своята управленска програма намаляване на данък добавена стойност (ДДС), премахване на данък ”олигархия” и ефективно изразходване на бюджета.
 

Данък добавена стойност (ДДС) да се намали от 20% на 18%, да се въведе необлагаем минимум за данък върху доходите, а държавата да има право да преразпределя не повече от една трета от Брутния вътрешен продукт (БВП) - това са част от предложенията, залегнали във финансовата програма на обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените). Документът, формулиран като "обществен договор за ефективни публични финанси, намаляване на данъци, модернизация и растеж", беше представен пред медиите днес.

Възможно е да се събират по-малко пари от българските граждани, но да се управляват по-ефективно, каза председателят на ДСБ Атанас Атанасов обявяването на програмата. Според него управляващите възнамеряват да съберат през следващата година между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. Това не е изненадващо, защото следващата година е изборна, а те обичат да си купуват политическо влияние, добави Атанасов.

 

Програмата ни е озаглавена "Повече пари в хората и бизнеса, по-малко във властта", защото вярваме, че всяка власт може да харчи благата, които създаваме по-зле от нас самите, каза съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев . Правителството може да купува дупка във Варна на цена, по-висока от имотите в Манхатън, да подарява студен резерв на Доган, да източва бюджета към пътно строителни компании но то не създава блага, добави той. "Предлагаме необлагаем минимум на данък общ доход, защото уважаваме хората на труда и трябва да изкореним понятието работещи бедни. Те и без това напускат България и този процес трябва да бъде спрян. Предлагаме листване на държавните компании на фондовата борса, защото така те ще се управляват по-добре и ще печелят за всички нас. Докато тази година някои от тях реализират рекордни загуби. През частният интерес ще бъдат запушени каналите за източване на пари и властта ще престане да гледа на тях като инструмент за обогатяване на клиентелата", обясни програмата Панев.

 

Искаме да предложим теми за национален консенсус и за това наричаме програмите "договор" обясни лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Според него предложенията на обединението спокойно може да бъдат наречени най-радикалната програма за реформиране на българската държавност. "Демократична България" е единствената политическа сила, която предлага намаляване на данъчното бреме, каза Иванов. "ГЕРБ, които се представят като десни засипвали гражданите и бизнеса с предложения за данъчно бреме. Мафиотската държава, държавата на Борисов има своето финансово измерение, тя съществува, като модел за изсмукване на пари и разпределението им между "котараци" и други кръгове, и моделът трябва да бъде счупен, заяви Иванов. Това, което "демократите" предлагат според него е инструмент за счупване.

 

Мартин Димитров каза, че хората постоянно задават въпроси "как да има сериозен растеж на пенсиите", "как да има сериозен растеж на заплатите". Отговорът според него е чрез растеж на икономиката, която ще осигури повече пари в пари в бюджета и годишен ръст от 7-8 %.

 

Част от приоритетите за данъчни реформи:

- Намаляване на ДДС от 20 на 18%, което ще остави милиард годишно в хората и бизнеса, ще намали "стимулите" за данъчни измами и ще увеличи потреблението;

- Необлагаем минимум за Данък общ доход, което ще остави повече средства във всички работещи българи, и най-вече ще облекчи финансовото положение на т. нар. работещи бедни хора;

- Необлагане на реинвестираната печалба – това ще бъде двигател за частните инвестиции в иновационния потенциал на фирмите и тяхната конкурентност, вместо държавата да мисли корупционни схеми за забогатяване на клиентелата си. Съответно намаляване на данъка и на едноличните търговци.

 

"Това, заедно със стратегиите, които ще предложим за образование и развитие на човешкия потенциал, здравеопазване и сигурност, за които ще осигурим достатъчно средства за истински реформи, ще са основата за преодоляването на демографската катастрофа, в която се намира страната. И от която сегашните управляващи нямат никаква идея как да излязат. Държава като Ирландия, която само преди 40 години беше бедна и обезлюдяваща се, намали данъците и регулациите, и направи чудеса. Много други страни, предимно от Южна Европа, избраха пътя на съмнително усвояване на еврофондове – превърнаха кражбата на европари в национален спорт, и се провалят. Този манталитет сега властва и в България. Заради него много българи търсят успеха си извън страната. Те ще се върнат, когато започнем изграждането на модерна, технологична и чиста икономика, която работи за всички", пише в програмата на "Демократична България".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3834 |18.10.2018 Евродепутати подкрепиха ”Визия за България” на конференция в ЕП . 5| 3689 |08.10.2018 Майките са разговаряли с Горанов, той е дал обещания . 4| 5117 |06.10.2018 Солени глоби отнасят шофьори заради забравен знак на бул. „България” . 6| 4171 |04.10.2018 ”Демократична България” иска оставката на Фандъкова заради пошлите ремонти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads