Реклама / Ads
24| 4415 |10.02.2023 НОВИНИ

Демократична България протестира срещу изявленията на Радев в Брюксел

.
В своя официална позиция Демократична България настояват Румен Радев да служи на ”националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО.”
 

Формация Демократична България остро протестира срещу изявленията на президента Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел. Според демократите този път Радев е поставил "под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО."

 

Според Демократична България:

 

Радев се прави, че не разбира какво значи победа. Демократична България му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага.

 

Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес. Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашия собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право.

 

В цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. Призивите за такъв “мир” при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес. Време е в основата на нашата външна политика да бъде поставен принципът, че България не може да позволи нормите на международното право да бъдат заменени с правото на силния, а нашите граници и сигурност да бъдат поставени в зависимост от прищевките на всеки милитаризиран диктатор.

 

Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна. Така Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, които ясно осъзнават своят интерес агресията на Кремъл да бъде отблъсната максимално бързо и успешно. Наред с това той и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО.

 

Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия. Напротив! Миналата есен Радев и неговият кабинет проведоха кампания по сплашване по отношение доставките на газ и така искаха да обосноват възстановяване обвързването ни с „Газпром” в пълен размер. Обществената реакция, а и самото развитие на събитията попречиха на това. По отношение на “Лукойл” Радев и неговото правителство също поддържат неизгодното за България статукво и не използват съществуващите и новосъздадени от 48-ото НС възможности да защитят националните ни интереси и за понижаване на цените и събирането на данъци, включително за минал период.

 

Сега Радев се заема и с опит да удължи максимално зависимостта ни от “Росатом”. Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика.

 

Пред лицето на най-сериозното предизвикателство за сигурността на Европа от 1945г. насам е време българската политика да бъде подчинена на националния ни интерес и на общите ни цели и отговорности в рамките на ЕС и НАТО. Изтичащата година след началото на престъпната руска агресия срещу Украйна показа, че този курс не просто е стратегически правилен, а е икономически и политически оздравителен и носи множество възможности за развитие и модернизация на страната ни. България може единствено да има изгода от окончателното си откъсване от орбитата на Кремъл.

 

Радев отново доказва, че вместо да бъде обединител на нацията и лидер, който може да представлява България като отговорен член на ЕС и НАТО, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни, като по своя еднолична прищявка за пореден път я натиква в унизителната роля на сателит на Кремъл.

 

Демократична България настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3364 |10.02.2023 Животновъди в Пирдоп протестират. Не искат изграждане на фотоволтаични паркове . 28| 4981 |10.02.2023 Росен Христов: ”Газпром” вече е поискала компенсации от България . 0| 3400 |10.02.2023 Сирийската общност в България събира дарения за пострадалите от земетресението . 1| 3674 |09.02.2023 Зарков с новина: Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads