Реклама / Ads
0| 3322 |10.02.2023 НОВИНИ

Сирийската общност в България събира дарения за пострадалите от земетресението

.
Сирийската общност у нас събира материални помощи, като зимни дрехи, одеяла, палатки, лекарства, с надеждата при първа възможност те да бъдат изпратени към бедстващите им съграждани в Сирия.
 

"Събираме дарения и сме мобилизирани напълно като сирийска и арабска общност. Получаваме много дарения от български граждани, български граждани ни се обаждат, също искат да пращат за Сирия. В готовност сме да пращаме, стига да има превоз", обясни Мохамед Ибрахим по БНТ - председател на асоциацията на сирийците в България.


В момента се събират материални помощи в посолството на Сирия. Заради санкциите обаче паричните средства се блокират от банките. Засега не може да се открие банкова сметка, в която хората да даряват. Най-добрият вариант за превоз на материалните дарения е директен полет ъс самолет. В най-засегнатия градове - Алепо - има летище, където кацат самолети от други държави.

 

 Мохамед Ибрахим каза: "Ние апелираме както българското правителство, така и тези в цяла Европа да пращат помощи, защото положението в Сирия беше трагично още преди земетресението. В някои райони има ток за не повече от половин час на ден, някои от хората са загинали докато са спели на студено."

 

 Мохамед Ибрахим призова държавите да спрат да говорят с политика и санкции в този момент и да работят за хуманността: "В последните две години санкциите станаха жестоки и няма ток. когато те имат възможност, те се свързват с нас. Цяла Сирия, между другото, беше засегната от земетресението. Бедствието е в 6-7 града, но в цялата страна вече има апартаменти и блокове, които всеки момент може да паднат. А трусовете не спират". Мохамед сподели, че сред неговите роднини няма загинали, но са стояли повече от 24 часа на улицата заради притеснения блокът им да не се срути.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3608 |09.02.2023 Зарков с новина: Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България няма да има . 19| 7977 |08.02.2023 Александър Николов: Обвинението е, че България не се съобрази с изнудванията от ”Газпром” и Русия” . 2| 3246 |07.02.2023 ЕС да подкрепи зърнопроизводителите у нас като отвори кризисен резерв, иска България . 3| 3104 |07.02.2023 БСП - София: България се нуждае от радикална трансформация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads