Реклама / Ads
34| 8748 |18.08.2020 НОВИНИ

Ден 41! Хиляди замеряха с яйца и домати сградата на МВР, протестиращи издигнаха паметник на Свободата на Орлов мост /обновена/

.
Протестът се насочи към МВР
Ден 41 на протестите срещу управлението на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. На Орлов мост започнаха да издигат паметник на Свободата. Той ще е съставен от камъни, които хората ще донесат, за да направят грамада. Протестиращите тази вечер, които отново са хиляди, се насочиха към МВР, заради отказа на полицията да пази събитието. Сградата беше замеряна с яйца и домати. След това хората се насочиха към Орлов мост както всяка вечер.
 

9. 00 часа: Николай Хаджигенов: „ В момента Недялко Недялков се охранява от две патрулки на Румънското посолство. Отиваме да освиркаме МВР тази вечер. Да, това е още една сграда, която чиновникът го няма там. Но ние ще отидем и ще кажем, че нас не ни е страх“. Вместо химна, на площада пуснаха „Нашата полиция ни пази“ на Веско Маринов.
.

Арман Бабикян: „Ще чуете и хилядите държавни служители ще разказват какво правят по агенции и ведомства. Сега не, но ще ги чуете. Борисов, страх ви е от истината. Вие не можете да напишете рецепта за кекс. Камо ли конституция да пишеш.

Не, Борисов, не си страшен. Не, не ни е страх от вас. Оставка, Борисов. И вчера и онзи ден срещнах хора, които протестират, обикалят по различни институции, срещат политически лидер и го ругаят. На този площад съм подавал ръка на Христо, Иванов, Мая Манолова, Румен Петков.  На всеки съм подавал ръка на този площад. Казвам ви го, за да не бъдете фенове, а граждани. Сега се налага да харесвате само България.

 

Така изглежда сградата на МВР след обстрела с домати и яйца.

Снимка: БНР.


.

 

Снимка: БТВ
.

Протестиращите декларираха, че няма да престанат с протестите, докато премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки. "Няма да се откажем. Не искаме България да се управлява от мутри и всичко да се ограбва чрез корупция", казаха протестиращите.


.

8. 00 часа- Грамадата от камъни започна да расте на Орлов мост. Там символично е забита и релсата на Валери Симеонов.


.

 

Снимка: Тома Белев
.

Традиционно протестиращите започнаха да се събират около фонтана в т. нар. триъгълник на властта. Обичайно множеството нараства около 20 часа. Тази вечер отново хиляди скандират "Оставка", като повечето са млади хора. 

 

 

През Стара Загора вече преминава автоколона, а шествието ще приключи на летището, където протестиращите ще си разменят книги в знак на желание те да бъдат управлявани от грамотни хора.

 
Протестиращи блокираха пътя Хасково - Стара Загора в района на летището

Снимка: БГНЕС
.

Сънародниците ни от Бостън също излязоха на протест. "Оставка, това е което всички искаме", казаха те.


.

 

Протестиращите в Русе тази вечер затвориха кръстовището на Олимп, за да заявят отново исканията си за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Те очакваха да ги чуят много хора, тъй като блокадата бе планирана за час пик в 18.30 часа.

 

Както и на останалите кръстовища, които бяха затваряни от протестиращите, това се правеше поетапно, за да не се създава излишно напрежение сред шофьорите. Малко след началото на акцията обаче стана ясно, че участниците в нея няма пред кого да протестират. Полицията затвори достъпа до кръстовището от всички страни, като пренасочваше автомобилите по алтернативни маршрути.

 
Така в един момент кръстовището се оказа празно, а на него бяха само протестиращите. Те пък изразиха недоволството си от действията на силите на реда, тъй като им попречили да изразят позицията си пред останалите русенци и така обезсмислили протеста им.

Накрая те решиха да блокират кръстовището изцяло, като седнаха на пътното платно и продължиха да скандират исканията си за оставки, пише rusemedia.com.

 

Според адв. Николай Хаджигенов Недялко Недялков от ПИК е организирал протест в защита на майките с деца. По БНР обявиха, че протестът е заявен и той ще се охранява от МВР. Събитието беше обявено за 21 часа, но кадри от него се появиха за първи път във въпросния сайт едва към 21,45 ч. От тях се видя, че там има не повече от 10-15 човека. Младеж обясни пред камера: "Аз се боря за повече паметници. Иначе правителството не е окей". Друга жена нахъсано обясни, че е от Асеновград и хората там толкова били възмутени от протестите, че вечер си гасели телевизорите. На събитието се видя и т. нар. професионален протестър Георги Флоров, който преди няколко дни създаде напрежение на Орлов мост. В района се забеляза засилено полицейско присъствие.

 

Така изглежда протеста пред Румънското посолство. Вляво е Георги Флоров.

 

Гледайте ТУК на живо протеста в столицата!

 

 




https://www.facebook.com/watch/?v=640755290170254&extid=vaPHtpKUFeZ25o55

Публикувахте от Hristo Lukov в Вторник, 18 август 2020 г.

Ден 41-ви протест на Орлов мост

Публикувахте от Инициатива "Правосъдие за всеки" в Вторник, 18 август 2020 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5146 |13.08.2020 Гореща точка: Беларус. Арестуваните срещу режима на Лукашенко са хиляди . 21| 11199 |12.08.2020 Полицаи разпитват варненка откъде е купила яйцата, които хвърляла по офиса на НФСБ . 22| 11541 |07.08.2020 Дайнов: Граждани замеряха офиса на Валерката и Валерката мобилизира милицията . 7| 6775 |06.08.2020 Отровното трио призовава протестиращите да носят яйца и домати за омлет довечера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads