Реклама / Ads
7| 5299 |05.05.2020 НОВИНИ

ДЕН: Икономическите мерки на правителството облагодетелстват близки до властта бизнес групи

.
Найден Зеленогорски
Бисер в огърлицата на цинизма беше кредитирането със 75 милиона лева от държавната ББР на колекторска фирма, категорични са от Гражданско движение ДЕН.
 

Вече над 50 дни живеем в условията на извънредно положение, с произтичащите тежки икономически и социални последствия от него и наложените частични или пълни ограничения за дейност в много от водещите сектори на българската икономика, пишат от движението.


Приеманите от правителството с голямо закъснение, без диалог и консенсус, с постоянни корекции и на парче антикризисни мерки, не дават необходимия резултат за запазване на бизнеса на закъсалите предприемачи, както и на доходите и издръжката на живот на домакинствата, отбелязват те.


Предлаганите мерки облагодетелстват основно едрия бизнес и близки до властта икономически групи, а за дребния бизнес, държавата действа като „мащеха” и предлага неработещи и ненужни кредитни механизми. Безработните лица, трайно неработещите, или тези в майчинство, както и голяма част от свободните професии, са лишени от достъп до правителствените мерки. Дори тези групи, за които привидно те са предназначени, се въвличат в нова задлъжнялост, ако изобщо отговарят на многото на брой изисквания и условия, за част от които, те няма как да носят лична отговорност, заявяват от ДЕН.


Липсва последователен план за отмяна на карантинните мерки и за рестартиране на бизнеса, който да е детайлно съгласуван с браншовите икономически организации, относно своята ефективност и реалистичност. Подобни стратегии и графици, бяха утвърдени в редица европейски държави, включително и в съседна Гърция и чрез тях, те максимално бързо ще рестартират бизнеса и възвърнат позициите си в конкурентни на нашите сектори, а последващо максимално бързо ще възстановят икономиките си, посочват в позицията си от сдружението.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4916 |05.05.2020 Станишев: Под натиска на ПЕС Европа предприе конкретни антикризисни мерки! . 4| 4774 |05.05.2020 Следващата мярка на правителството - отваряне на детските градини . 2| 4814 |05.05.2020 Прокуратурата питат Ананиев и Сачева за мерките в социалните центрове . 2| 4895 |04.05.2020 Разрешиха да спортуваме на открито - вижте при какви мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads