Реклама / Ads
5| 6339 |19.01.2022 НОВИНИ

Денков: Допълнителните почивни дни между сроковете са основно заради сигнали, че учениците са уморени, заедно с учителите

.
Акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това обясни пред Нова телевизия министърът на образованието акад. Николай Денков.
 

„Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от Здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано - ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни той.

 

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход. „Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

 

Той посочи, че учениците могат да бъдат оформени в електронна среда, при настоящата ситуация. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а досега това било само препоръка. „Тази препоръка беше при спадането на вълната. При положение, че в момента вървим в друга посока - тя вече не е съвсем адекватна, защото създава друго напрежение”, заяви акад. Денков. В момента онлайн учат около 15% от учениците.

 

Коментар от министъра дойде и за тестването на учениците. Той посочи, че е дълбоко убеден, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. Иначе, решението колко пъти седмично децата да се изследват било на Здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза акад. Денков. И допълни, че карантинирането не става след изследването в училище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3239 |15.01.2022 Николай Денков: Обсъждаме дали учебната година да не започне по-рано - около 5 септември . 2| 2806 |22.12.2021 1,2 млрд. лв. са допълнителните приходи в хазната . 3| 2929 |21.12.2021 Министър Денков: Поискали сме увеличение на учителските заплати с 13,5% . 10| 3968 |18.12.2021 Николай Денков: Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово тестване за COVID продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads