Реклама / Ads
6| 4424 |22.12.2023 НОВИНИ

Денков за Шенген: Ако беше лесно, служебният кабинет да го беше направил

.
Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат, преговорите за Шенген изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна. Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило. Така че всякакви коментари какво и как е можело да стане, са излишни към момента. Трябва спокойствие, за да приключат преговорите по положителен начин. 
 

Така премиерът акад. Николай Денков коментира изявлението на държавния глава Румен Радев, който заяви, че редовното правителство не е продължило “импулсът” на служебния кабинет членството ни в Шенген да се случи до октомври. 

 

Държавният глава отправи критики към правителството за таксата за руския газ, която въпреки че беше отменена, по думите му е злепоставила страната ни като ненадежден партньор в Европа.

 

Припомняме, че въвеждането на таксата от 20 лева за мегаватчас за транзита на руски газ ядоса Унгария и Сърбия, а Будапеща заплаши България с вето за Шенген, ако странати не я премахне. В крайна сметка обаче до блокиране на процеса не се стигна - таксата бе премахната със скоростни промени, приети от депутатите в Народното събрание. 

 

Днес нидерландското правителство окончателно вдигна блокадата за членството в Шенген и сега единствената спирачка пред страната ни е Австрия. Премиерът Денков коментира, че позицията на Амстердам ни поставя в по-добра преговорна позиция с Виена.

 

"Преговорите продължават и ще завършат така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията", поясни премиерът.

Промените в Конституцията

 

Днес в “Държавен вестник” бяха обнародвани промените в основния закон, които бяха приети окончателно от парламента тази седмица. Те предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на две - прокурорски и съдийски, както и промени по отношение на служебното правителство. Държавният глава Румен Радев заяви, че ще сезира Конституционния съд. 

 

“Промените в Конституцията са съгласувани, както с Венецианската комисия, така и с Европейската комисия. Ако смята някой, че някой, като ЕК, например, изнасилва Конституцията, да го каже ясно. Президентът е заинтересована страна по отношение на промените, свързани със служебното правителство. Ясно е защо се правят тези промени, тъй като служебното правителство при ситуацията, която имахме в последните две години, се оказа, че управлява дълги периоди без парламентарен контрол, включително приемайки дългосрочни ангажименти и договори, което не е целта на служебното правителство. Целта на служебното правителство е да организира избори", каза Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5617 |22.12.2023 2023: Годината, в която изкуственият интелект изяде интернет . 7| 4682 |22.12.2023 Евгений Кънев: Наш патриотичен дълг е съветският манталитет да бъде стерилизиран . 6| 6136 |22.12.2023 Престъпният картел Кинахан стои зад дрогата на “Верила”? . 28| 18606 |22.12.2023 Яжте си пържолите, бе: Борисов не познава Домусчиеви, а честните олигарси нямат нищо общо с кокаина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads