Реклама / Ads

2| 4840 |13.12.2021 НОВИНИ

Депутат от „Продължаваме Промяната“ напуска парламента

.
Велико Минев
Рокади в парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. Русенският депутат Велико Минев обяви в профила си във Фейсбук, че напуска парламента.

Ето текста от писмото, което той е публикувал за мотивите на напускане:

 

Радвам се и съм обнадежден от факта, че при президента Румен Радев нашият кандидат за министър-председател Кирил Петков върна изпълнен мандата за съставяне на правителство след изключително интензивните преговори за постигане на коалиционно споразумение.

 

В понеделник, на извънредното заседание на Народното събрание, ще подкрепя проектния министерски съвет с вярата, че съставът му е готов да изпълни мисията си почтено и с нулева толерантност към корупцията в рамките на това управление.

 

Изрично заявявам горното, за да не бъде спекулирано с това, че днес предадох на председателя на парламентарната ни група на Продължаваме Промяната молбата си за напускане на Народното събрание, която той следва да връчи на председателя на парламента след вероятното ѝ гласуване от парламентарната ни група.

 

Мотивите ми са предимно лични, а от организационните най-важният е убежданието ми, че на този етап ще съм по-полезен за продължаването на промяната извън парламента, отколкото в него. Казвам това без да имам никакво съмнение, че ако остана, ще се справя с работата да защитавам интересите на народа. За мен е по-важно като екип парламентарната група да бъде съставена от по-разнообразни по експертиза и опит членове и ако на мое място може да бъде човек, който ще върши работата отговорно и качествено поне колкото мен - тогава с радост бих отстъпил.

 

Моят фокус на този етап ще бъде на местно ниво в Русе и областта, където тепърва ще развиваме местните структури.

 

Оставам и верен на приоритетите, зад които бях застанал в предизборната кампания:

 

1. България да бъде истински правова държава. Това е критично важна предпоставка да можем да си обещаем пълна нулева толерантност към корупцията. От моя лична гледна точка, за съжаление на изборите на 14.11 не успяхме да постигнем целта политическите формации, които искат реална реформа в прокуратурата (т.е. всички без ГЕРБ-СДС и ДПС) да имат поне 160 депутата в Народното събрание, за да имаме толкова важното конституционно мнозинство, с което да проведем нужните реформи в посока истински правова държава. На този етап имаме мнозинство само за промени в части на законодателството като Закона за съдебната власт и ЗПКОНПИ, т.е. целта за постигане на нулева толерантност към корупцията е само отчасти възможна.

 

2. Да възродим българското село като мястото, където младите предпочитат да отглеждат децата си. Тази цел би била доста трудно постижима, ако се бях отдал напълно на работата си в Народното събрание, която изисква да съм в София през почти цялата работна седмица. Ако в следващите години положим основите на тази идея на местно ниво, ще можем да пренесем и единните искания за съдействие на ниво парламент и централна власт. Убеден съм, че ще стане след срещи и обсъждания в цялата страна, а дейността в парламента може да изчака.

 

3. Достъпно и качествено образование в STEM. Тук очаквам много силна дейност на министър Денков, подкрепена от колегите ми в парламентарната група и коалиционните партньори. Ще ги следя и подпомагам, колкото мога.

 

4. Модерно лечение на рака изцяло в България. Ще има интензивна работа по един много важен проект в София ТехПарк, който вече предадох като инициатива на експертите в парламентарната група.

 

5. Чист въздух и чиста природа. На местно ниво в Русе ще се включим със структурите на Продължаваме Промяната - Русе в борбата на жителите на града за по-чист въздух, а в посока чиста природа ще подкрепим както съществуващи, така и нови инициативи на неправителствени организации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 7611 |12.12.2021 Милица Гладнишка: Да замеряме депутатите с яйца, щом за тях не важи зеленият сертификат! . 22| 4157 |10.12.2021 Два поредни дни: Демократична наглост. Безплатен тест за депутатите без сертификат и предимство при струпване в НС . 21| 3328 |10.12.2021 След селфито с Пеевски Владислав Панев си тръгна от поста зам.-шеф на депутатите на ДБ . 0| 2573 |09.12.2021 Питай Петър Витанов – евродепутатът отговаря на въпроси във Facebook
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ