Реклама / Ads
51| 10100 |13.10.2023 АКТУАЛНО

Очаквано: Кабинетът "Денков" оцеля. Опозицията: Срамота! Хак да ви е! /обзор/

.
Източник: БГНЕС
Народните представители очаквано отхвърлиха вота на недоверие към правителството "Денков". 143 депутатите гласуваха "против", при само 71 гласа "за".
 

В 15 часа днес започна извънредното заседание на Народното събрание, в което бе гласуван - а след това отхвърлен - Проект на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет на Република България с министър-председател Николай Денков Денков.Вносители на проекта са депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП.

 

Инициативата дойде, след като правителството изпрати в Европейската комисия териториалните планове за въглищен преход, бяха приети промени в Закона за енергетиката за либерализация на пазара за електрическа енергия за битови потребители, както и Пътната карта за климатична неутралност.

 

Въпросните планове предизвикаха и протести от страна на миньори и енергетици, които обаче вчера обявиха, че край на пътните блокади.

 

"Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика", посочи Искра Михайлова от "Възраждане" вчера, когато представяше мотивите на вносителите да искат вот на недоверие.

 

"Не знам как тези 128 дни имат нещо общо с темите, които вие преплитате в мотивите - закриване на блокове на АЕЦ "Козлодуй“, неосъщественият проект "Белене“, проваленият нефтопровод "Бургас-Александруполис“, посочи вчера бившият премиер Кирил Петков в отговор на вносителите. И добави, че според инициаторите на вота, Денков носи отговорност и за изминалите 30 години.

 

Тонът в пленарна зала се изостри, като от трибуната се чуваха от една страна, обвинения в национално предателство към ПП от опозицията, и от друга - в защитаване на руските интереси от ПП към вносителите.

 

"Ние, като правителство, ще работим, за да подпомогнем хората и бизнеса. Ще работим въпреки лъжите, които опозицията използва, за да заблуждава хората. Хората ще ни разберат и ще ни повярват", каза министър-председателят акад. Николай Денков в самия край на вчерашния дебат в пленарна зала по вота на недоверие към правителството.

 

Как протече вчерашния дебат - четете тук.

 

Как протече заседанието?

 

Заседанието беше открито, след като 208 от 240 депутати се регистрираха в зала.

 

Беше отправено предложение за включване на още точки в дневния ред на заседанието. Като втора точка се предложи второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за администрацията, като предложението бе прието и точката бе включена.

 

Като трета точка депутатите приеха да разгледат Проект на декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето на статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз, внесено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и други народни представители.

 

След това депутатите приеха първа точка от заседанието - гласуването на вота на недоверие, да бъде излъчвано по БНТ и БНР, като предложението за това дойде от БСП.

 

БСП също така поискаха гласуването по точка първа - вота на недоверие, да става чрез ставане от място и поименно, което беше посрещнато бурно в залата. Предложението беше отхвърлено, след като ПП и ГЕРБ гласуваха "против".

 

Гласуването на вота недоверие

 

Очаквано, вотът на недоверие не беше подкрепен от необходимия брой 121, за да бъде успешен.

 

Неуспешния вот на недоверие бе подкрепен от групите на "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и независимия депутат Радостин Василев.

 

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС единодушно гласуваха "против".

 

Общо в гласуването участваха 214 депутати, от общо 240. 21 депутати от ГЕРБ не се включиха в гласуването, сред тях бе и Бойко Борисов.


.
Източник: БГНЕС

 

Обяснение на вота

 

"Гласувах "за", защото това правителство на внушава стабилност, възможност за поносима цена в енергетиката. Искат да усвоят 4 млрд. чрез приближени фирми. Гласувах убедено "за", защото видях снощната мощна подкрепа на миньори и енергетици от десетки места в страната. Утре голяма част от обществото ще поиска оставката ви и ще сте принудени да я подадете", мотивира решението си да гласува в подкрепа на вота на недоверие Георги Гьоков от БСП.

 

“Пътната карта обрича въглищните ни централи на закриване и миньорите ще загубят работата си. Втората причина е обещанието за предоговаряне на ПВУ. Това беше лъжа и измама - нищо не свършихте по тази точка, излъгахте хората за пореден път. Третата причина е решението за АЕЦ "Белене" и този проект да не се случи. Четвъртата причина е концесията на "Росенец", която беше предсрочно прекратена и поставя под риск функционирането на платформата ни в Бургас. Последната причина е американското гориво, което решихте да се използва в АЕЦ "Козлодуй", което не е пригодно за нашите технологии. Това са причините, поради които ние гласувахме "за". С всички тези решения работите за закриването и унищожаването на българската енергетика”, заяви Стоян Таслаков от “Възраждане”.

 

Станислав Балабанов от ИТН пък разигра малък спектакъл, молейки последователно Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Рашков да го погледнат в очите и да отговорят как се чувстват, след като са били подкрепени от ГЕРБ и ДПС.

 

"Господин Петков, ще ме погледнете ли в очите? Как се чувствате днес, след като Бойко Борисов и Делян Пеевски ви подкрепиха. Как се чувствате днес, след като партията на онзи, когото арестувахте, ви подкрепи. Пляскахте като невнятен тийнейджър. Господин Христо Иванов, погледнете ме в очите - разбрахте ли сега дългата ръка на ДПС къде ви погали? Как се чувствате? Бяхте с гумената лодка при началника на ДПС. Как се чувствате? Господин Бойко Рашков, как се чувствате, след като вас ви използваха да арестувате Бойко Борисов преди година, а натиснахте копчето, за да може цялата ви клика да продължи да управлява. ПП и ДБ доказахте, че извършихте най-унизителното и срамно действие срещу българските граждани - управлявате с най-голямата зло. Хак да ви е!", каза Балабанов.

 

Денков: Само се загуби парламентарно време

 

"Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот. Само се загуби парламентарно време", заяви премиерът акад. Николай Денков след като в пленарна зала мнозинството отхвърли внесения от опозицията вот на недоверие срещу кабинета. 

 


ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5115 |12.10.2023 Първи вот на недоверие на кабинета . 3| 7116 |11.10.2023 Защо Хамас нападна Израел сега? Ще промени ли тази война бъдещето на Палестина и Газа? . 6| 7695 |11.10.2023 Стефан Тафров: Kонфликтът ще ескалира, ако Иран натисне копчето на "Хизбула", а това може лесно да стане . 12| 9807 |10.10.2023 Илиян Василев: Играта на Путин не се е променила - разтърсва света с нови и нови конфликти. И за нас нещата ще станат много по-сложни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads