Реклама / Ads
1| 4251 |14.05.2015 НОВИНИ

Депутатите искат намаляване на таксите на пенсионните фондове

.
Парламентът прие доклада на Временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка.
 
За документа гласуваха 112 депутати, а петима се въздържаха.

Временната парламентарна комисия констатира, че съществува проблем и за да бъде в максимална степен защитен интересът на миноритарните акционери, следва да се предвидят изрични правила в Закона за публичното предлагане на ценни книжа по отношение на сделките с продължително изпълнение. По време на дискусията Димитър Байрактаров от ПФ посочи, че е подписал доклада на комисията с особено мнение, защото ПФ не може да подкрепи документ, който не им дава пълната и ясна картина.

Нямаме яснота кои са истинските собственици на пенсионните дружества, не е ясно дали някои от тези дружества не са се "заигравали по схемата "свързани лица", каза той.

Депутати от различни парламентарни групи се обединиха около становище за намаляване на таксите, които събират пенсионните фондове. Жельо Бойчев от "БСП лява България" посочи, че е удовлетворен от дейността на комисията, която предлага намаляване на таксите, които събират пенсионните фондове. Владислав Николов от ГЕРБ обясни, че доходността на фондовете е много добра и хората могат да са спокойни за вноските си. Апелирам всички членове на тази комисия да успокоим българските раждани, да им кажем че техните пари във фондовете са сигурни и че те получават доходност, каза Николов.

Настимир Ананиев от РБ посочи, че комисията е свършила много работа, но е можела да направи още неща. Според него са постигнали няколко добри неща, сред които открои създаването на работната група между КФН и пенсионните фондове, които преди не са си говорели. Целта на работната група е да се създаде единна методика, по която да се оценява доходността на фондовете. Той посочи, че таксите трябва да бъдат намалени.

До този момент са събрани 600 млн. лв. не само от таксата за вноска, но и от инвестиционната такса. Ананиев призова хората да разберат къде са им парите и да си следят доходността. По думите му това е важно, защото и един процент разлика в доходността за период от 30 години ще доведе до различни доходи. Според колегата му от РБ Мартин Димитров таксите събирани от фондовете трябва да са към средното ниво на събираните в ЕС.

Йордан Цонев от ДПС отбеляза, че ако ситуацията около пенсионните фондове сега е спокойна и консенсусна, то това се дължи и на работата на временната комисията. Той посочи, че регулаторът - КФН, е свършил добре своята работа. Трябва да бъдем внимателни, очевидно в тази сфера има проблеми, комисията набеляза някои от тях, управляващите и правителството трябва да продължат, каза Цонев. Колегата му Хасан Адемов посочи, че подкрепя идеята за намаляване на таксите. Според него това намаление трябва да стане постепенно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4325 |14.05.2015 Симеонов съгласен да се редуцира броя на депутатите . 6| 4222 |08.05.2015 Депутатите обсъждат капитулацията на нацистка Германия . 0| 4388 |07.05.2015 Затворници искат да линчуват бащата на Ани . 11| 4781 |07.05.2015 Почитта към съветската армия за малко да скара депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads