Реклама / Ads
1| 2448 |04.07.2024 НОВИНИ

Депутатите питаха Главчев за антибългарска реторика на РС Македония. Не отстъпваме от българите в конституцията /видео/

.
Министър-председателят и външен министър Димитър Главчев е извикан днес в парламента да представи информация относно развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на т. нар. френско предложение.
 

Дебатът е и по отношение на острата антибългарска кампания и изказвания на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония, както и вече предприетите и планирани действия за защита на българските национални интереси по тези въпроси.





По-рано днес депутатите изслушаха служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър на отбраната Запрян Запрянов относно позицията на България на срещата на върха на НАТО. В разговора се чуха тежки конспирации - повече тук.

 

Около 09:50 часа по настояване на Тошко Йорданов от ИТН депутатите гласуваха да закрият заседанието. То бе подновено около 12:20 часа.

 

"През 2017 г. България беше лидер по темата Западни Балкани, когато на 1 август беше сключен договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония (РСМ), когато премиери на двете държави бяха Бойко Борисов и Зоран Заев". Това заяви служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев от трибуната на Народното събрание по време на неговото изслушване.

 

"С тъга започвам отговора на този въпрос, тъй като 2017 г. участвах лично в процеса в сключването на договора за добросъседство с Република Северна Македония". Главчев припомни, че тогава той беше председател на Народното събрание.

 

Димитър Главчев подчерта, че българското правителство стриктно се придържа към позицията, утвърдена с решението на Народното събрание от 24 юни 2022 г., с което се определят условията, при които България може да подкрепи, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на РСМ. "Приемането и непосредствено влизане в сила на конституционни промени, с които българите да бъдат вписани наравно с останалите части от народи във всички съответни разпоредби на конституцията на страната, е незаобиколимо предварително условие за по-нататъшния напредък в евроинтеграционния процес на Скопие", посочи Главчев. "Тази системна и категорично защитавана позиция е споделена и от партньорите ни от ЕС, израз на което са и ежегодните доклади за напредък на страната-кандидат", допълни той.





Спекулативните хипотези за евентуално повторно отваряне на утвърдената от всички държави членки и от самата РСМ преговорна рамка, или неспазване на договора за добросъседство от 2017 г. са отхвърлени от всички евроатлантически партньори, каза българският премиер и служебен външен министър. Той подчерта, че не е налице натиск върху България. Същевременно, по думите му, Министерството на външните работи продължи активно да информира държавите членки на ЕС на различни нива и различни формати за системно налагания над българите в РСМ институционален произвол, включително в контекста на разразилата се антибългарска кампания и провокации в кампанията за изборите за Народно събрание и президент в РСМ.

 

Димитър Главчев припомни, че Министерството на външните работи предприе незабавни двустранни и многостранни мерки за информиране на държавите-членки на ЕС, ЕК, Съвета и неговите подготвителни органи за позицията на страната ни по отношение на недопустимото поведение на водещи политически фигури, наизпълнението на договорите, езикът на омразата и опитите за предефиниране и предоговарянето на постигнатия европейски консенсус от страна на новоизбраните високопоставени длъжностни лица в РСМ." България последователно се е застъпвала за запазване на консенсуса като начин за гласуване в процеса на разширяване", каза премиерът.

 

На състоялото се в периода 27-28 юни заседание на Европейския съвет във връзка с развитието в РСМ от последните седмици, българският премиер каза, че е обърнал внимание на сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС.

 

"Интересното, което се случи, по думите на Постоянното представителство на България в Брюксел, е, че за първи път и Гърция се присъедини към нашето мнение, а именно гръцкият министър-председател заяви, че повдигнатия въпрос от българския министър-предсадтел го е накарало и той да изрази мнение, че РСМ не спазва и Преспанското споразумение", изтъкна Димитър Главчев.

 

Той каза още, че през настоящата година е в ход изпълнението на програмата за подкрепа на организации на български общности в Албания, Косово, Молдова, Сърбия и Украйна и на граждани на РСМ с българско самосъзнание. Създаването ѝ беше инициирано от Министерството на външните работи през 2020 г., като оттогава се полагат усилия за увеличаване на нейния бюджет всяка година, като в резултат през 2024 г. са утвърдени средства в размер до 2,1 млн.лв., съобщи премиерът. Той каза, че много голям дял от средствата по програмата още от създаването ѝ, са насочени към подкрепа на организациите на българите в РСМ.

 

Тази програма е единственият целеви финансов инструмент за подпомагане на традиционните български общности и има ключово значение за запазване на тяхното самосъзнание и културно-историческо наследство, каза служебният министър-председател.

 

На етапа, на който са ни отношения с РСМ, подчерта Главчев, България не се отказва от подобряването на постигнатото ниво. "Но нека да постигнем спазването на договорките, това би било напредък", заяви министър-председателят.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2332 |04.07.2024 Словакия ще разследва стрелбата срещу Фицо като терористична атака . 3| 2370 |04.07.2024 ПГ на ДПС изключи и Джейхан Ибрямов от състава си . 12| 16398 |04.07.2024 Атонски старец: Бог е на страната на Украйна, не на агресора. Русия я очаква катастрофата от началото на ХХ век . 3| 2513 |04.07.2024 Затварят столичната ул. "Опълченска" за дълъг ремонт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads