Реклама / Ads
6| 5583 |28.05.2014 НОВИНИ

Депутатите приеха окончателно Законопроекта за МВР

.
Народното събрание прие окончателно на второ четене Законопроекта за МВР.
 

Със законопроекта се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството; по-ефективно управление на Министерството на вътрешните работи като система чрез промени в структурата, организацията на дейността, взаимодействието и контрола; по-ефективно управление на човешките ресурси; отстраняване на несъвършенствата на действащия Закон за Министерството на вътрешните работи.

Законопроектът цели прецизно дефиниране на функциите и дейностите в МВР, включително разтоварване на МВР от несвойствени дейности (охрана на обекти със сигнално-охранителна техника по договори; търговски дружества, чийто принципал е министърът на вътрешните работи); оптимизиране на структурата и взаимодействието в рамките на министерството и извън него, организацията на работните процеси, управлението на финансовите, материалните и човешките ресурси.

Дейностите на МВР се разграничават на основни и спомагателни. Основни са дейностите за осъществяване на политиките по превенция, противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на националната сигурност, граничен контрол, регулиране на миграционните процеси, пожарна безопасност и защита на населението: оперативно-издирвателна; охранителна; разследване на престъпления; осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации; информационна; контролна; административнонаказателна и предоставяне на административни услуги.

Спомагателните дейности се организират и осъществяват за осигуряване на непрекъснато и ефективно извършване на основните дейности на МВР.

Главният секретар на МВР ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Предвижда се изключение от провеждането на конкурс за назначаване на държавна служба за лица, които са държавни служители в службите за сигурност и обществен ред или такива по Закона за държавния служител, ако отговарят на изискванията за работа в МВР. По този начин се постига по-лесен и бърз начин за назначаване на лица, които имат професионален опит в службите за сигурност и обществен ред или държавната администрация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4855 |28.05.2014 Протестиращи посрещат депутатите . 3| 5209 |08.05.2014 Депутатите на работа до 20.00 часа . 16| 5146 |07.05.2014 Депутатите работят 6 дни през май . 11| 5545 |05.05.2014 100 автомобила возят депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads