Реклама / Ads
1| 3955 |21.09.2023 НОВИНИ

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

.
Източник: БГНЕС
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Измененията са в изпълнение на препоръките на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа и във връзка с прилагането на засилен мониторинг от Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF).
 

Посредством измененията се разширява обсегът на задължените лица, които трябва да прилагат предвидените в този закон мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Към тях се прибавят лицата, които по занятие предоставят достъп до депозитни касети в обществени трезори, и представителите на пощенските оператори, на които е възложено изпълнението на отделни дейности от пощенската услуга, свързани с осъществяването на пощенски парични преводи.

 

От кръга на задължените по този закон лица отпадат някои юридически лица с нестопанска цел, сред които творчески съюзи, обединяващи лица, извършващи сродна творческа дейност в областта на културата, имащи характер на съсловна организация; както и съсловни и браншови организации и съюзи, работодателски и синдикални организации, стопанските камари и други сдружения в отделни стопански отрасли.

 

Предвидено е вписването в публичен регистър към Националната агенция за приходите да бъде условие за извършване на дейности по занятие за предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, предоставяне на услуги за прехвърляне или обмяна на виртуални активи, услуги по съхраняване на виртуални активи и управление на такива, позволяващо осъществяването на контрол върху активите и услуги, свързани с публично предлагане на виртуални активи, както и за извършване на дейност на доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги.

 

В пленарната зала по предложение на народния представител Йордан Цонев от ДПС бяха направени редакционни поправки в дефиницията за близък сътрудник, която се разписва в Закона за платежните услуги и платежните системи.

 

Депутатите приеха и неподкрепени от ресорната комисия предложения на Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ за изменения в Наказателния кодекс (НК), в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления и в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

 

Атанасов коментира, че е направил няколко предложения за изменение на НК, които са в съзвучие с цялостната материя на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Когато бъдат установени определени деяния с пране на пари, трябва да има санкции за това, посочи той. Според него трябва да се търси наказателна отговорност за тези деяния, които са с висока степен на обществена опасност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4037 |21.09.2023 Депутатите обсъждат създаване на комисия за сигурността на машинното гласуване . 1| 3591 |20.09.2023 Депутатите удължиха работното си време до 17:00 ч. днес . 4| 3746 |19.09.2023 След два часа дебати: Така и не приеха нито един текст от антикорупционния закон . 3| 3607 |19.09.2023 На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads