Реклама / Ads
3| 4022 |12.10.2016 НОВИНИ

Депутатите решават за анкетна комисия за АЕЦ „Белене“

.
Народното събрание ще реши на днешното си редовно заседание дали да създаде Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ ”Белене” за периода от 2006 до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна.
 
Това става ясно от проекта на програмата на Народното събрание за тази седмица. Вносителите на предложението са депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ.

Ако искането бъде подкрепено и в пленарна зала, това ще е втората подобна акетна комисия, след сформираната при първото управление на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Тя бе създадена през октомври 2012 г., за да разследва детайлно свършеното по проекта за последните десет години.

На нейните заседания бяха привиквани бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, по време на чието управление бе проведен търгът за строежа на АЕЦ "Белене", бе подписано споразумението с руската "Атомстройекспрот" (АСЕ) и бе поръчано оборудването, за което НЕК към момента е платила над 1 млрд. лв. и предстои да даде още близо 1.2 млрд. лв. по арбитражното дело с АСЕ.

Намерението за нова анкетна комисия за АЕЦ "Белене" идва, след като преди броени дни влезе в сила Закон за държавен кредит за НЕК, за да си уреди борчовете с "Атомстройекспорт", установени от арбитража в Женева. Към 19 септември дължимата сума е 628 млн. евро, която включва начислените дотогава ежедневни лихви от 167 хил. евро за забава на плащането.

Безлихвеният бюджетен кредит обаче представлява държавна помощ, която трябва да бъде одобрени от Европейската комисия. Надеждите на правителството са такова да бъде дадено до края на годината, за да може НЕК да плати договорения с руснаците първи транш от 400 млн. евро. Остатъкът трябва да се плати да още две вноски до средата на 2017 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3741 |12.10.2016 Депутатите си гласуват извънредна ваканция . 0| 3851 |05.10.2016 Бойко Борисов и Федерика Могерини решават мигрантската криза . 0| 3536 |05.10.2016 Евродепутатите зоват за затягане на поведението на комисарите . 1| 3746 |30.09.2016 Депутатите ще гласуват закона за бурките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads