Реклама / Ads
2| 4482 |17.03.2008 НОВИНИ

“Der Standard”: Българският кабинет е пред преустройство

.
Злоупотреби и липса на сътрудничество при разясняването на корупционни случаи са причините за спиране на субсидиите от ЕС. Конкретни мерки и кабинетни промени се очакват от премиера, пише "Der Standard".
 

Българското правителство се намира пред преустройство, след като ЕС временно спря финансовите помощи в рамките на три предприсъединителни програми, отбелязва авторитетният австрийски ежедневник “Der Standard”. В конкретния случай става дума за 300 млн. евро по програмата ИСПА, 75 млн. евро по ФАР и 82 млн. евро земеделски субсидии по САПАРД. Към българската страна са хвърлени обвинения за липса на готовност за сътрудничество при разясняването на случаи на корупция.

Според наблюдатели причини за това са преплитане на интересите между получателите на субсидии с тези на високопоставените служители. Така например заведеното през 2006 г. дело за злоупотреба със 7,5 евро по САПАРД и пране на пари засега не е закрито. Главно действащо лице в него е бизнесменът Людмил Стойков, който според репортажи във вестниците е бил също така и спонсор в предизборната кампания на президента Георги Първанов. Обвиненията срещу него по източването на САПАРД обаче отпаднаха, след като прокуратурата не откри нито едно доказателство за участие на Стойков в схемите, както и нито един документ с негов подпис.

За да се изкорени корупционните практики, сега правителството предложи 16 конкретни мерки, сред които са включване на независими финансови инспектори, одит,  по-добро образование на служителите и повече прозрачност що се отнася до получателите на субсидии. Според изявления на премиера Сергей Станишев в най-скоро време се очакват и промени в кабинета.

На 28 март в София очакват пристигането на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, завършва краткия си репортаж австрийският вестник “Der Standard”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4785 |12.03.2008 Кабинетът одобри мерки за управление на еврофондовете . 5| 5379 |22.02.2008 И четвъртият вот на недоверие към кабинета "Станишев" пропадна . 0| 4941 |22.02.2008 Овчаров не иска повече да е министър в този кабинет . 2| 4793 |21.02.2008 Станишев нареди кабинета на опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads