Реклама / Ads
2| 4801 |21.02.2008 НОВИНИ

Станишев нареди кабинета на опозицията

.
Премиерът Сергей Станишев се пошегува по време на дебата по вота на недоверие към кабинета му и нареди правителство на опозицията. За свой наследник той, разбира се, посочи Бойко Борисов.
 

„Как ще управлявате вие, какво правителство ще съставите?", попита Станишев представителите на опозицията в пленарната зала. Той се опита да прогнозира какъв би бил управленския кабинет на опозицията, уточнявайки обаче, че не е ясно коя ще е основната му платформа, както и как отделните партии ще съчетаят програмите си.
Ето предложението на Станишев: "Разбира се, премиерът на вашата обединена опозиция ще бъде Бойко Борисов. В една такава широка коалиция обаче няма как да няма разпределение на политическите позиции. Сигурно Костов или Атанас Атанасов ще станат вицепремиери. Волен Сидеров пък най-вероятно ще бъде министър на икономиката, за да я национализира. На Атанас Щерев или Борислав Китов вероятно ще се предостави министерството на здравеопазването. Министър на финансите ще бъде Стоян Мавродиев, които е авторът на икономическата програма на ГЕРБ, ако не се лъжа. Сигурно ще създадете обаче и едно министерство на усвояването. Логично е Стефан Софиянски да го оглави. По-спокоен съм за министерството на отбраната - там ВМРО и Краси Каракачанов ще се справят. Външно министерство сигурно ще бъде оглавено от архонт Слави Бинев - през първата половина от мандата, защото във втората няма да имаме външни отношения. На Стела Банкова се пада министерството на труда и социалната политика. Ако Минчо Христов пък стане министър на енергетиката, сигурно ще пусне 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлудуй". Тогава обаче няма да има работа за Софиянски, защото ЕС ще спрат еврофондовете. А Любен Дилов ще бъде говорител на правителството."

"Казвам това на шега, но то никак не е смешно", все пак каза накрая премиерът. Според него опозицията повтаря старата си теза - че управляващата коалиция е несъвместима и се ръководи единствено от интереси. „Но основното, което ни държа в тази коалиция, е България да се развива напред - динамично и догонващо", заяви Сергей Станишев.vot_nedoverie.jpg

„Знаете ли защо премиерът Сергей Станишев подреди бъдещия кабинет на опозицията? За да може да подреди поне един кабинет през живота си, защото този му го подреди президентът". Това пък обяви депутатът от ОДС Любен Дилов - син, който се представи като "говорител" на опозиционното правителство.

В началото на дебата по вота на недоверие заради корупцията лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че през последните два мандата трите партии, особено БСП и президентът Първанов, са овладели всички власти, „за да ги парализират и да ги направят безконтролни".

"Над изпълнителната и законодателната власт действа Съветът на коалицията, който упражнява без никакъв контрол действителната власт в страната. Премиерът не контролира министрите, които са отговорни само пред своите патрони - Доган, Сакскобургготски и Първанов-Гоце", заяви Костов. Той допълни, че много закони, които е внесло правителството като например тези за хазарта и за безмитните магазини, са създали и прикрили възможности за корупция. "В Съвета на коалицията властта се крепи на сделката. Масово се заменят изключително ценни земи в курорните зони, нарочно се формира бюджетен излишък и след това скрито и спешно се изразходва по формулата 8:5:3. Водят се масирани дългогодишни клеветнически кампании на принципа: "Престъпникът вика "Дръжте крадеца". Тези лъжи по отношение на управлението на демократичните сили никога не са били подемани от ЕС", категоричен бе още лидерът на ДСБ. Той посочи още, че няма нито един сигнал на изпълнителната власт до прокуратурата, няма нито едно разследване и обвинение срещу корумпиран на най-високо ниво. Премиерът пък бил показал, че не може да различи конфликта на интереси като форма на корупция и си позволил да похвали директора на пътния фонд. „Нито един не бе осъден за поръчковите убийства включително на съветниците на президента Първанов-Гоце", обяви още Костов.  

kostov2.jpg

Според него щетите от управлението за българския данъкоплатец са безспорни. Той посочи, че цитираните от управляващите средства от 1 млрд. лева, които е получила страната ни от ЕС през първата година от членството, всъщност са от предприсъединителни програми и страната ни е спонсор на ЕС.

Повече от 8 часа продължи обсъждането в пленарната зала на внесения от опозицията вот на недоверие към правителството заради корупцията по високите етажи на властта. Дебатът мина при слаб интерес от страна на народните представители. Малцина депутати слушаха изказванията на министрите и колегите си. Критиките и обвиненията, които се чуха, не бяха нови - повечето вече бяха споделяни от опозиционерите пред медиите или пък бяха базирани на вестникарски дописки. Шефът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов даде на премиера папка със сигнали за корупция. Народната представителка от ДСБ Евдокия Манева нападна ДПС-министрите Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. Депутати от БСП, НДСВ и ДПС защитиха усилията на правителството в борбата с корупцията на всички нива.

Почти през цялото време пленарната зала беше почти празна за сметка на кулоарите и депутатското кафене. Повечето депутати, дори и да присъстваха в залата, разговаряха помежду си или по мобилните си телефони, четяха вестници или документи, имаше и такива, които си работеха нещо на лаптопите.
Министрите от кабинета, които прекарваха по-дълго време в залата, също си говореха помежду си, а на моменти дори се смееха и откровено се забавляваха с депутатските изказвания. Повечето от министрите също се изказаха, като по-често отговаряха на конкретни обвинения срещу тях или на въпроси, свързани с ресорите им.

Гласуването по вота на недоверие към правителството ще се състои утре, петък, в 17 ч., т.е. 24 часа след приключването на дебатите по него. Преди това Народното събрание ще се занимае със законотворческа дейност и ще проведе парламентарен контрол.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5426 |21.02.2008 Протестният митинг на опозицията започна с ентусиазъм и завърши с шопинг . 0| 5160 |20.02.2008 Променят движението в София заради митинга на опозицията . 7| 4615 |14.02.2008 Опозицията внася вота, знаейки, че няма да мине . 0| 4443 |12.02.2008 Опозицията стяга мотиви и редици за вота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads