Реклама / Ads
0| 4556 |19.11.2016 НОВИНИ

Десетки мигранти се жалват от терор на граничните полицаи

.
Десетки сигнали за тормоз, ограбване, насилие и унизително отношение от страна на полицаи към бежанците, които пресичат границата, идват от мигрантите в България, съобщи БТВ.
 

Почти всеки чужденец, настанен в бежанския център в столичния кв. „Овча купел”, разказва за насилие и грабежи, на които е бил подложен в опита си да достигне до убежище у нас. Тези истории се потвърждават и от независимото системно наблюдение на границата ни. Само за пет месеца – от май до септември тази година, са получени 33 сигнала за ограбване, физическо насилие или унизително отношение от страна на полицейски служители.

 

Тези над 30 сигнала обаче обхващат не 30, а над 600 конкретни случая. Те са за изземване на парите и вещите, дори храната на бежанците. В половината от докладваните случаи имало и физическо насилие. Не са малко и случаите на нехуманно и унизително отношение, в това число дори и събличане по бельо и сплашване с кучета. От Българския хелзински комитет призовават властите да разследват тези случаи. Независимото им наблюдение на границата показва, че държавата третира по еднакъв начин икономическите мигранти и бежанците, и се прилага практика на безразборно отблъскване. Потърсихме и позицията на МВР, но не получихме отговор. В началото на месеца международната платформа за разследваща журналистика "Интерсепт" публикува разследване по темата. Пред тях ресорният зам.-министър Филип Гунев казва, че полицейски кучета се използват освен за проследяване на нарушители по границата и за да ги атакуват.

 

На въпрос за насилието над мигранти Гунев отговаря "Това е стандартна полицейска процедура." В интервю пред международния екип той признава, че между 10% и 20% от полицаите по границата ни може да се замесени в канал за трафик на бежанци, но МВР няма времето и ресурсите да се справи с проблема. Всички сигнали са предадени на компетентните органи и по някои от тях вече тече разследване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4263 |19.11.2016 Две шествия срещу мигрантите блокират София тази вечер . 1| 3934 |18.11.2016 Разбиха канал за нелегални мигранти . 0| 4028 |17.11.2016 Мигранти опустошиха къщи и магазини на гръцки остров . 0| 3557 |15.11.2016 Десетки хиляди свлачища след земетръса в Нова Зеландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads