Реклама / Ads
27| 7659 |07.02.2023 НОВИНИ

Деца във Варна били задължени да присъстват на конференция с Митрофанова, русофили и антифашисти

.
Ученици от варненска гимназия били задължени от директора да присъстват на конференцията “Търсене на мир в съвременния свят” с участието на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Нямало право децата да отсъстват, става ясно от кореспонденция във Facebook, разпространена в социалната мрежа. Потърсена от “Дневник”, организаторката на събитието проф. Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет посочва, че събитието е било отменено заради недоволството на родители, обвинения в пропаганда и “предизборна истерия и кампания”.
 

Става дума за варненската хуманитарна гимназия “Константин Преславски”. Именно в нея е била организирана конференцията “Търсеният мир в съвременния свят”, която предвижда в програмата си приветствено слово не от кого да е, а от руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Тази конференция е организирана на фона на продължаваща близо една година война в Украйна, започнала след инвазията на Москва. 

 

За скандалната конференция и задължителното присъствие свидетелстват разговори в чат приложението на Facebook между учениците от паралелка “Обществени науки” в учебното заведение и учителя им по история Ваня Симеонова, с които разполагат от "Дневник". Събитието е било отменено късно снощи.

 

Формален организатор и модератор на събитието е проф. Нина Дюлгерова от катедра "Международна икономика и политика" на Варненския свободен университет. Дюлгерова има медийни изяви в Българското национално радио. Около две седмици след началото на войната в Украйна тя е дала интервю пред Петър Волгин, в което тя повтаря опорните точки на Кремъл, а освен това твърди, че Русия ще спечели войната. 

"Включването на България във войната, независимо в какъв формат, не е добре, защото в тази война няма да победи Украйна. За пореден път се прави опит България да се превърне в плацдарм срещу Русия. Колко пъти България ще бъде поредният военен експеримент и да ни вкарват в игра, която няма да спечелим", казва организаторката на това невинно събитие във варненската гимназия. 

 

Освен това пред “Дневник” проф. Дюлгерова посочва, че руската посланичка не е политическо лице, а представител на Русия у нас. Нещо повече - събитие, посветено на 145-годишнината от Руско-турската война не може да мине без тя да бъде поканена за слово. 

 

"Каква руска пропаганда, имаме само едно приветствие от руския посланик, възмути се Дюлгерова. Виждате темата каква е - "Търсеният мир в съвременния свят", а освен това 145 години от Освобождението. Няма как да не получим и от тях нещо”, посочва Дюлгерова. 

 

Във втори разговор пред “Дневник” преподавателката предава думите на друг свой колега, пожелал анонимност, според когото децата сами поискали да участват в конференцията. Причина за отмененото участие на учениците в конференцията били изпуснати срокове за заявяване пред директора на гимназията, че трябва да подпише заповед за формалното им освобождаване от учебни часове, тъй като заради желанието на децата събитието трябвало да бъде формализирано като част от учебния процес. 

Според програмата на конференцията, изпратена на учениците във варненската Хуманитарна гимназия, тя трябва да бъде открита със слово на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

 

Следват лекции, сред които:


"СМЕРШ във войната с нацизма за мир" на Валентин Събков (СМЕРШ - от руското Смерть шпионам - "Смърт на шпионите" е част от сталинското армейско контраразузнаване, използващо и убийства, често без заповеди и съд, на "антисъветски елементи" и репресии в Полша и Източна Германия след войната)

 

"България като гарант за мира на Балканите в периода (1956 - 1989)", Симеон Кулиш, секретар на Тракийският научен институт и член на Национално движение "Русофили"

"Многополюсният свят - неизбежната реалност" на Мила Жечева от Обществения съвет на Български антифашистки съюз

 

"Прибалтика - невъзможният мир" на Вилиан Кръстев от Икономическия университет - Варна, и др.

 

Самите ученици изпращат до “Дневник” откъси от разговори във Facebook, в които става ясно, че преподавателката им по история ги е задължила да присъстват. От разменените съобщения става ясно, че участието "не е по желание", че това не зависи от нея и че "всички са освободени от директора, защото ще са на конференция, иначе...".

 

Директорът на гимназията Емил Груев отрича. Отрича и класният ръководител на учениците, който “не е информиран за случилото се и не може да отговаря на въпроси”. Старши експертът по организацията на средното образование в Регионалното управление на образованието във Варна също посочва, че “няма такова нещо”.

 

След допълнителни въпроси Русатева повтори, че децата сами са изявили желание да участват в конференцията. "Изненадана съм, че знаете за всичко това, каза тя. Интересно ми е кой ви е информирал".

 

В бърз отговор на изпратени въпроси от пресцентъра на образователното министерство написаха: "Във връзка с постъпил сигнал проверка на РУО - Варна установи, че конференцията се организира от Съюза на учените в България - секция "История". Ученици не са били задължавани да участват във форума."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2961 |07.02.2023 Около 200 българи не са били допуснати в РСМ на честванията за Гоце Делчев . 11| 3632 |05.02.2023 Даниел Митов: Кметът на Пловдив вреди на ГЕРБ, не искаме оставка на кмета на Варна . 0| 4580 |04.02.2023 Родилката, спасена със „Спартан” все още не е прегърнала децата си . 8| 3382 |03.02.2023 Корупционните скандали в Украйна продължават. Чиновници в Одеса злоупотребили с над 7 млн.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads