Реклама / Ads
14| 6310 |18.01.2013 НОВИНИ

Дянков: Питайте Кунева за гроздовата ракия

.
Министър Симеон Дянков Източник: segabg.com
7.4 млрд. лв. са приходите за бюджета от приватизацията на държавни предприятия за периода 1993 до 2012 г., заяви финансовият министър Симеон Дянков в отговор на питане от депутати. Той изясни, че в сумата не влизат инвестициите, които са били заложени в приватизационните договори.
 

Дянков добави, че приватизационният процес е започнал през 1992 г., а през 2002 г. е сменен законът за приватизацията. До новият нормативен акт приходите са били 2,2 млрд. лв., а след него, когато Агенцията за приватизация поема процедурите по раздържавяване, сумата нараства до 5.2 млрд. лв.

По време на парламентарните дебати беше засегната и темата за гроздовата ракия и признаването й за български патент. Симеон Дянков хвърли вината върху Меглена Кунева. По думите му тя е изпуснала възможността ракията да бъде призната в ЕС като чисто българска напитка. През 2011 г. е направен опит да се намали акцизът върху гроздовата, която е произведена в България. От ЕК отказват с мотива, че е „забранено държава-членка да налага върху стоките от други държави членки вътрешни данъци от такъв характер, който да даде косвена закрила на други стоки”.

Коледните надбавки са възможни само при излишък. Така финансовият министър отговори на въпрос на депутатът Мая Манолова относно липсата на коледни надбавки за пенсионерите. „След като имате 750 млн. лв. плюс в бюджета, ще дадете ли следколедни надбавки”, попита Манолова.
„Миналата есен ясно казах, че ако към края на ноември ние сме на излишък, може да се говори за надбавки. Аз не съм популист и затова харчим толкова, колкото имаме”, категоричен беше Дянков.

Нарушения има, опрощаване на данъчни задължения – не. Такава беше позицията на Дянков относно задълженията на Главното мюфтийство, за които беше попитан от депутат от „Атака”.

„Не, няма опростени задължения. Да, има нарушения. В края на октомври 2012 г. на Мюсюлманско изповедание е възложена проверка от НАП. Проверката продължава и до момента, тъй като процедурата отнема около 6 месеца”, обясни финансовият министър. Той допълни, че има две данъчни проверки – през 2007 и 2012 година. Миналата година е станало ясно, че има осигурителни задължения към държавата в големи размери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5018 |15.01.2013 Кунева прозря, че и Стив Джобс нямал оцеляване у нас . 14| 4995 |14.01.2013 Дянков: Отлагаме вдигането на заплатите на тримата първи . 128| 6555 |11.01.2013 С. Дянков: Станишев избива комплекс за малоценност . 38| 5667 |09.01.2013 С. Дянков: Изненадата е, че завършихме 2012 г. не добре, а много добре!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads