Реклама / Ads
7| 2956 |01.12.2021 НОВИНИ

Диян Стаматов: Намираме се в ужасен образователен локдаун

.
Присъственото обучение за всички ученици да бъде възстановено максимално бързо. Страната се намира в ужасен образователен локдаун. Очаква ни тежко бъдеще.
 

Това заяви в ефира на bTV Диян Стаматов, директор на 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

 

Той коментира и идеята учебната година да започне 2 седмици по-рано от обичайното - на 1 септември. Според него това е печеливша стратегия, от която печелят най-много учениците. За да се случи това обаче трябва да бъдат преработени учебните планове и да се изчисти излишната материална част в учебниците.

 

Днес в някои училища в класните стаи се върнаха по-големите ученици. Условието за връщане на по-големите ученици е или 50% да имат сертификат, или 50% да са обявили, че желаят да се тестват. Тестове има за по-малките деца, но за големите ученици въпросът все още не е изяснен. Появиха се идеи училищата сами да плащат щадящите тестове, но според Стаматов много малко учебни заведения са готови на това. Има и предложение това да се финансира от родителите, но директорът на 119-то СУ е категоричен, че това крие рискове, особено във време на криза. 

 

“Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

 

“9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4159 |02.11.2021 Лекар: Забравете избори и дребни сметки. Намираме се в състояние на драматична криза . 3| 2978 |23.08.2021 Деян Стаматов: Над 35% от учителите са ваксинирани . 3| 3359 |23.07.2021 Доц. Гломб за COVID-19: Намираме се в края на един спокоен период . 4| 3103 |30.03.2021 Диян Стаматов: От 12 април вероятно учениците от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads