Реклама / Ads
16| 7883 |02.04.2012 НОВИНИ

Дилян Добрев: Не сме обещавали нищо допълнително на "Газпром"

.
Дилян Добрев
Договорената в края на миналата седмица отстъпка от 11 процента в цената на руския газ от април в стойностно изражение означава цена под 500 долара за 1000 куб. м, обещаното ускоряване на строежа на газопровода "Южен поток" не ни ангажира с нищо и руснаците не са получили нито сантиметър от нашите тръби.
 

 

България гони гъвкавост и краткосрочност при новия договор с "Газпром" за доставка на суровина след 2012 г. и ще предоговаря част от клаузите на договора за транзит на руски газ през страната ни, така че те да отговарят на изискванията на Европейския съюз. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ.

 

 ”Едната алтернатива може да бъде доставка на газ чрез интерконекторите, друга, много по-съществена и важна алтернатива, ще бъде местният добив", коментира Добрев. Той обясни, че надеждите са свързани с резултатите от проучванията в дълбоките води на Черно море, за където се провежда конкурс и има огромен инвеститорски интерес към този блок, където се очаква да се намерят сериозни залежи от газ. Министърът посочи още, че две компании в страната имат оптимистични данни от проучванията си и за конвенционален газ на сушата.

"И тук не говорим за шистовия газ, който също е някаква алтернатива. И ако се докаже, че е безопасно за околната среда, тази алтернатива трябва да се използва, защото благодарение на този шистов газ цената на газа в Съединените американски щати е 100 долара, а при нас е около 500 долара, въпреки намалението", каза Добрев.

 

Той обясни, че договореното намаление на цената е и по трите договора с контролираните от "Газпром" сегашни доставчици – "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт".

"Ускоряването на процедурите по "Южен поток" не ни ангажира с нищо. По-скоро ние така или иначе смятахме да ускорим процедурите, защото това е проект, от който ние ще печелим по предварителни данни около 150 милиона евро на година допълнителни транзитни такси извън тези, които ще продължим да ги вземаме за транзита", посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му дори страната ни ще увеличи с около 12 на сто сегашните приходи, които взема от транзита на руския газ за Гърция, Турция и Македония.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7352 |19.03.2012 Д. Добрев: Не съм новата "Калинка" в кабинета на Борисов . 6| 5239 |18.03.2012 Д.Добрев: От сутрин до вечер се занимавам с Белене! . 79| 6342 |17.03.2012 Д.Добрев: Бързо се става министър! . 1| 5513 |14.01.2012 Д. Добрев: Стане ли въпрос за пари- хармонията се разваля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads