Реклама / Ads
2| 5404 |04.01.2019 НОВИНИ

Димитър Делчев: Властта ще удря неудобни хора с антикорупционния закон

.
Димитър Делчев
”Антикорупционният закон се оказа с купища двойни стандарти. Очевидно е, че зад него прозира желанието на властта да удря някои хора”. Това заяви Димитър Делчев - председател на Движение ”България на гражданите”.
 

Делчев посочи пред БНР и последните промени в закона: "Производствата за борба с корупцията да бъдат инициирани и спрямо лица, които след това да бъдат обявени за невинни, т.е. да ти отнемат имущество при доказана невинност в съда, това мина границата на сигурността и на обществения интерес. Това отива вече в засилената държавна репресия.

 

Когато това се случва, трябва да има много сериозни обществени основания и голям обществен интерес. Мисля, че няма такъв обществен консенсус", категоричен е Делчев.

 

По думите му Антикорупционният закон е скалъпен и няма да постигне целта да проверява всички. "Изначално ръководството на антикорупционната комисия е направено зависимо, независимо кой ще е начело - дали г-н Георгиев или някой друг - то е направено така, че да бъде зависимо от актуалната политическа върхушка, защото и назначаването му, и освобождаването му е направено по начин, по който политиците да решават", каза Делчев.

 

Според лидера на ДБГ въпросът е дали целите на органа се пишат от обществото или се пишат от една политическа партия. Проблемът е, че в сега съществуващия вид на антикорупционната комисия няма как да не се пишат целите от една политическа партия".

 

За по-малко от година от приемането на антикорупционния закон той е бил променян 5 пъти, а сега предстои да бъде направена и 6-та промяна, изчисли Делчев.


"Част от тези промени бяха меко казано притеснителни. Не можеш да променяш Закон за борба с корупцията през Закона за енергетиката и през преходните и заключителните му разпоредби и то по начин, който няма обществено обсъждане, няма дебат в парламента", категоричен е Димитър Делчев.

 

Прибързаната промяна показва две неща, според него. Едното е, че това, че законът е направен набързо, скалъпен на коляно с цел да бъдат замазани очите на ЕК. Не правиш шест поправки на нещо, което си изпипал и приел след дълго обществено обсъждане.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6095 |21.12.2018 Димитър Главчев: Предпочетох лесничея, Бойко Рашков нямаше удачно поведение . 0| 4969 |21.12.2018 Андрей Райчев: С програмно правителство ДПС може да влезе във властта . 2| 3939 |19.12.2018 Димитър Манолов: 450 000 души системно полагат нощен труд . 1| 3787 |13.12.2018 Димитър Лукарски: Бъдещето - изкуствен интелект, синтетични светове и роботи, които правят пици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads