Реклама / Ads
6| 2867 |30.03.2023 НОВИНИ

Димитър Ганев: Борбата е за 20% от избирателите, които решават за кого да гласуват в последните дни

.
Димитър Ганев
Екзитполът е най-голямото предизвикателство за всяка една социологическа агенция заради мащаба на изследването и времето, в което трябва да се осъществи. Той се прави само и единствено на територията на страната. Над половин милион избиратели решават за кого да гласуват дни преди изборния ден. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от Агенция „Тренд“ Димитър Ганев.
 

Той обясни, че в изборния ден всяка една агенция разполага с мрежа от около 200 – 300 анкетьори, които по предварително получени инструкции трябва да направят общо между 6000 и 8000 интервюта. „Всичко това трябва да се обработва паралелно и така в края на изборния ден в 20 ч. да представим прогнозни данни за това как са завършили изборите“, каза Димитър Ганев и подчерта, че фундаментът на изследването е извадката.


Политологът уточни, че от всички над 12 хил. секции в цялата страна се избират между 120 и 150 секции, които да възпроизвеждат изборния резултат от последните национални избори, т.е. това са избрани предварително секции, които дават резултат такъв, какъвто е бил на изборите през октомври 2022 г. След като се направи тази извадка, изберат се конкретните секции, в зависимост от големината на секциите се изпраща екип от двама или трима анкетьори, които са там от началото до края на изборния ден. „Общо взето тяхната задача е да приканват, в случая всяко трето лице, което е упражнило правото си на глас, да повтори своя вот в анкетна карта“, отбеляза той и допълни, че по регламент на ЦИК екипът трябва да бъде на разстояние от 3 метра от секционната избирателна комисия.


Ганев съобщи, че анкетата е от четири страници. В първата страница е обяснено какво представлява изследването, че то е анонимно и данните ще бъдат използвани само и единствено в обобщен статистически вид. „На втората страница са всички партии, които са регистрирани в ЦИК, със съответния номер и съответното изписване така, както са регистрирани“, добави той. Анкетата съдържа и няколко допълнителни въпроса, които дават ценна емпирична информация за профила на избирателите, а именно дали са гласували с хартия, или с машина, кога са взели решението си за кого да гласуват и за кого са упражнили правото си на вот на изборите през октомври м.г., т.нар. електорална миграция. „На последната страница е блокът с демографски въпроси – пол, възраст, завършено образование, етнически произход и работен статус, като по този начин ние впоследствие, след като се попълнят тези данни от съответния респондент, ги обобщаваме в статистически вид и можем да дадем демографски разбивки за профилите на всеки електорат, които са много ценни за анализа след това“, посочи политологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3097 |30.03.2023 Манол Пейков ще купува чрез фондацията си къщата на Димитър Талев в Прилеп . 7| 2957 |28.03.2023 Димитър Стоянов пак излъга: ВМЗ - Сопот не можела да произвежда 155 мм снаряди . 72| 9491 |27.03.2023 Нямало как да дадем 155-мм муниции на Украйна? Димитър Стоянов излъга . 1| 2968 |27.03.2023 Димитър Маринов: Хиляди пациенти могат да останат без лекарства след 1 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads