Реклама / Ads
3| 3128 |30.03.2023 НОВИНИ

Манол Пейков ще купува чрез фондацията си къщата на Димитър Талев в Прилеп

.
Прилеп
Издателят Манол Пейков, който вече организира няколко благотворителна кампании, сред които и за купуване на генератори за Украйна, обяви във ”Фейсбук” нова своя инициатива. Той иска чрез своята фондация да купи и ремонтира къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп.
 

От пет години държавата не прави нищо въпреки постоянните напомняния на собственичката Снежана Аческа. Тя придобива къщата като наследство от семейството на мъжа си (вече покойник), чийто дядо я купува от Талеви (известни в Прилеп с фамилията Палисламови) преди почти 100 години - през 1926 г.


Това е къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 г.а, като по онова време. Къщата е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи, припомня Пейков.

 

Днес Прилеп е в Северна Македония, а Снежана Аческа казва, че преди няколко години влиза в конфликт с "някои прилепски управници" (както сама ги нарича), които се опитват да я "убедят" да спре да пуска неспирните български групи в къщата, отбелязва Пейков.


Той посочва, че къщата на легендарния ни писател изглежда "изоставена и тежко занемарена", като никой не е стъпвал там от повече от три години.


"Турците също я искат - била е собственост на турски бей и са готови да ми броят парите на ръка още утре", казва Снежана, цитирана от Пейков. Но допълнила, че няма да я продаде, "защото принадлежи на България",


Според Пейков за покупката на къщата ще са нужни 80 хил. евро, като собственичката в разговор с него я е свалила с 20 хил. евро. За адекватен ремонт на къщата ще са нужни поне още 100 000 евро. "Това прави между 360 и 400 хил. лева за къщата плюс ремонта, плюс евентуалните такси за адвокати и прехвърляния", казва Пейков.


Той заявява, че е готов да се ангажира с всички формалности по покупката, прехвърлянето и ремонта. Планът е къщата да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели", като част от къщата, която разполага с десет стаи, да се превърне в музей на Димитър Талев. Останалата част Пейков планира да превърне в писателска и преводаческа резиденция - "място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2929 |29.03.2023 Акция срещу купуването на гласове в Ботевград . 1| 3071 |28.03.2023 Сърбите с мерак да купуват газ от Гърция през България . 1| 3360 |26.03.2023 Главсекът на МВР: Купуват гласове срещу обещания за опрощаване на дългове . 3| 3250 |22.03.2023 Въпреки санкциите на Европа: Купуваме части за АЕЦ ”Козлодуй” от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads