Реклама / Ads
14| 4770 |13.02.2019 НОВИНИ

Димитър Лазаров: Отравянето на Гебрев не е от кафето и рукулата

.
Димитър Лазаров
Разследването за парите от Венецуела, е от порядъка на няколко дни. От Нова година насам няма движение на парите. Значи сигналът е преди Нова година. В момента има 60 млн. евро по тази сметка. Тепърва ДАНС ще установява какво е движението на тези пари. Това е една не малка сума. Това каза председателят на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров по БТВ.
 

Предназначението е да се връщат тези пари във Венецуела или някъде другаде. Сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорски служби. Онзи ден е започнала работа. Установена е сметката и парите до тук. В тази доверителна сметка са вкарани парите за покупка на храни. Вероятно тези пари са превеждани в пощенска кутия, откъдето те да тръгнат към други сметки.

 

Относно случая с отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, той уточни: През април при една вечеря на Гебрев с негови партньори, граждани от Полша и Беларус, той се е почувствал не добре. Първите признаци са били сърдечно-инсулт, инфаркт. Имало е повръщане. Установено е, че се касае за отравяне, лексофил, нещо подобно. Много сложно... И е предприето лечение. Веднага е образувано дело. Разпитан е г-н Гебрев. Дал е обяснения. Разследващи са направили оглед на хотел, ресторант. Иззети са проби от всички възможни стаи. Дадени са за изследване.

 

Установено е това вещество, което дава признаци на сърдечен пристъп с летален край. Това вещество се разгражда  за няколко часа. В течен вариант би било. То не е с бавно действие. Ако не се установи, има летален край със сърдечен проблем. Това вещество има час действие. В публичното пространство излезе, че едва ли не е от рукулата. Да, в рукулата е имало минимални съдържания, но днес беше изяснено, че трябва да се изядат тонове, за да има този ефект. От кафето и водата в жилището на Гебрев са намерени съдържание на това вещество.


Службите са си свършили работата. Още предният ден е казал Гебрев, че не се е чувствал добре. Делото е образувано срещу неизвестен извършител. Очевидно не е от кафето и рукулата. Това вещество е попаднало от друго място. Синът на г-н Гебрев има същите признаци. Управителят на фирмата също. При изписване на сина му, при взимане на дрехите, Гебрев, отново се почувствал не добре. Това са фактите. Експретизата във Финландия  казва това, което е установено у нас. Едното вещество е неидентифицирано. Това е основанието да има европейска заповед за разследване. Ще се използват английските служби от пробите на Скрипал. Отравянето е преди Гебрев да влезе в „Дунарит“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4735 |13.02.2019 Росен Плевнелиев: Службите не са ме информирали за отравянето на Гебрев . 4| 4013 |12.02.2019 Guardian: Разследва се отравянето на българския търговец на оръжие през 2015 г. . 5| 4137 |11.02.2019 Руският посланик отрече страната му да има връзка с отравянето на Гебрев . 1| 4206 |11.02.2019 Племенница на Скрипал: Най-вероятно Федотов е свързан с отравянето на Гебрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads