Реклама / Ads
40| 5224 |22.07.2013 НОВИНИ

Димитър Луджев: Въпреки протестите, обществото ни е незряло

.
Проф. Димитър Луджев Източник: bTV
От СДС направихме опит да децентрализираме държавата и да премахнем тенденцията партията да е равна на държавата. Мисля, че успяхме. За съжаление още от времето на Жан Виденов тази тенденция започна да се възражда наново. Иван Костов я продължи, Царят я доразви и Бойко Борисов я финализира.
 

Това каза проф. Димитър Луджев в предаването ”Лице в лице” по бТВ.

Нашето общество все още се показва като незряло, въпреки протестите, смята бившият вицепремиер от първите години на прехода. Според него, протестите са започнали много силно и на място, но след това нещата се променили поради липсата на идея в организаторите им как да се продължи с промяната на системата. Днес хората искат да се отдели партията от държавата – нещо, срещу което и ние през 90-те години се борихме.

В България липсва политическа алтернатива, опозицията в лицето на ГЕРБ има антидемократично поведение и на практика обезсмисля протестите, твърди Луджев. Той направи съпоставка със СДС от началото на 90-те години, когато е имало диалог между депутатите и хората от площада.

Правителството на Пламен Орешарски има само един шанс да се утвърди. Трябва да проведе всички непопулярни реформи в администрацията, здравеопазването, митниците и т. н. За съжаление, за сега не виждам подобни намерения.

Това правителство е поредното, което провежда политиката на кърпеж. Орешарски похарчи кредита си на доверие заради партизанските действия на Сергей Станишев и Ахмед Доган, и техните глупави назначения, категоричен беше Луджев.

Румен Данов, бивш съветник на президента Жельо Желев, каза, че ситуацията в момента много му напомня за преврата от 1934 година. Тогава хората също са били омерзени и разочаровани от политическата класа. Това е най-добрата почва за развитието на един преврат, категоричен беше той.

Тенденцията към момента показва, че непрекъснато се намеква и се говори за една бъдеща президентска република. Това е един много софт вариант на преврат, но е факт, че определени миризливи политически централи настояват за това. РЗС например говорят за президентска република от повече от 2 години, даде пример Данов.

Моралният кредит на доверие към Орешарски е на свършване. Ако Орешарски и Станишев бяха устискали на натиска да се назначи Делян Пеевски, те сега щяха да бъдат героите на деня и щяха да изкарат не един, а два мандата, категоричен беше Данов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5965 |19.07.2013 Задържаха убиеца на стюардесата от "Хаджи Димитър" . 7| 6163 |07.07.2013 Бойко Борисов изчетка земеделския министър димитър Греков . 8| 8158 |28.05.2013 След 16 години тройният убиец Димитър Кънчев получи присъда . 10| 7981 |23.05.2013 Заместник-директорът на ДАНС Димитър Йорданов подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads