Реклама / Ads
4| 4320 |28.12.2014 НОВИНИ

Н. Джафер: Трябва широк консенсус в здравеопазването

.
Неложителен е широк консенсус в здравеопазването, за да се промени нещо в системата, заяви Нигяр Джафер – експерт на ДПС и бивш председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание по БНР.
 

Опитите за промяна на здравно-осигурителния модел се крият зад мимоходом подхвърлената идея да се променят пакетите, да се оформят 3 пакета – базов, надграждащ и спешен. Спешен пакет трябва да се идентифицира. Хубаво е спешността в системата да е ясно в какви граници се намира. В момента Спешната помощ е прегряла зарати това, че други части от системата не функционират добре. Обаче всеки, който не си дава сметка, че зад тези пътьом подхвърлени идеи стоят идеи за корекция в здравно-осигурителния модел. Същите реакция, сътресения и вълнения, каквито наблюдавахме при обсъждането на пенсионната система, могат да бъдат факт и тук, ако това не се приеме или отхвърли след много широка дискусия – първо на експертно ниво, след това на политическо нито и като обществено обсъждане. В противен случай ще има много по-сериозни сътресения, реакции и вълнения, отколкото при обсъждането на промените в пенсионната система, коментира Джафер.

 

По думите й в качените предложения на сайта на здравното министерство няма и дума за същностните промени. Според нея това показва опит за бягство от същинския дебат. Тя подчерта още, че темата за усъвършенстването на модела не е била в основата на преговорите в коалицията. За да се случат промените, трябва да има работеща единна информационна система, т.е. всеки пациент да има електронна карта и национална здравна карта със задължителен характер, категорична бе Джафер и добави обаче, че в предлаганите промени няма и дума за законодателна аргументация на тези две неща. По думите на експерта, в предлаганите промени има текстове, които са написани по времето на предишното управление.

 

Нигяр Джафер изтъкна, че в последните години парите за здравеопазването са се увеличили много, но с това обаче системата не е станала по-добра. Без промяна на здравно-осигурителния модел, без корекция на финансовите механизми за заплащане, без по-добър контрол няма как да се постигне по-добро качество. Всичко друго е придаване на екзотика на емоционално поднесени идеи, добави тя. По думите й след това идва и въпросът за здравните вноски и за преструктурирането им. Министър Москов идва като реформатор, но посланията, които идват, са разнопосочни, смята тя:

 

Според експерта е имало опити за ПР акции с противоречащи понякога на Конституцията идеи. Тя даде пример с проблема с ебола, както и с преекспонирането на това, че нападателите над екипи на Спешна помощ за роми.

 

Здравеопазването имаше своята обичайно трудна година, без никакви екстремни, кой знае какви невиждани досега събития, отчете Джафер и добави мнението си за случилото се около подписването на Националния рамков договор: Наистина това може да бъде прецедент. Не че е прецедент да няма подписан Национален рамков договор, за първи път обаче от толкова години, през които се водят тези преговори и се подписва НРД, Надзорният съвет отказва да подписва договора. Досега винаги БЛС, съсловните организации са поставяли някакви условия. Сега за първи път, ако не се постигне съгласие в оставащите дни, това ще е истински прецедент. Нещата в здравеопазването са толкова прогнозируеми, толкова нещата изглеждат като дежавю, че нищо не може да ни изненада. Това никак не е добре, това е много тежка диагноза. Здравеопазването нямаше големи сътресения през годината, но това не прави ситуацията по-лесна и по-добра за лекари и пациенти. Това показва, че нещата са зле заради липсващата реформа.

 

Проблемите в здравеопазването са толкова сериозни, че никой не може да си позволи за сметка на популизъм, ПР акции, за сметка на отклоняване на вниманието от много важните неща, да се опитва да прави друг тип политика, коментира Нигяр Джафер. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6458 |25.12.2014 Възпитаник на сиропиталище пред Фрог: Трябва да стиснеш зъби, за да успееш . 2| 5305 |23.12.2014 Кр. Янков: Работата на ДАНС не трябва да е толкова видима . 5| 4787 |23.12.2014 Зам.-министър: Проверки срещу съдии трябваше да има отдавна . 18| 4003 |22.12.2014 Мартин Димитров: ДПС трябва вечно да е извън властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads