Реклама / Ads
0| 4360 |15.02.2022 НОВИНИ

Джесика Вълчева: Защо психично болни трябва да се лекуват в сгради, които са бивши конюшни?

.
Джесика Вълчева
“В миналото това е била идеята - хората с психични заболявания да са надалеч, никой да не ги вижда, но през 21 век в Европа философията значително се е променила, а в България остава на същото ниво... Тук има едва 500 психиатри при 15% болни.” Това коментира журналистът от Фрог нюз Джесика Вълчева в предаването “Алтернативата”.
 

Коментарът ѝ е по повод репортажа на Фрог, от три части, посветен за психично болните в България “Бивши сгради за бивши хора”. Може да гледате частите - тук, тук и тук.

 

“За да стигнем до болницата, трябваше да питаме полицаи -  то е затънтено и забравено от Бога място. И аз си мислех през цялото време: тези хора имат страшно много други заболяване и как дори един лекар не може да стигне навреме. Точно предният ден (бел. ред. деня преди заснемането на филма) имаше пожар. Колко време са пътували до там екипът или екипите от пожарната, как са стигнали? Тази болница има единственото ковид отделение в цялата Софийска област за психиатрично болни, но няма лаборатория, няма рентген. Как ковид болни се лекуват от психиатри?” - разказва Вълчева.

 

Журналистката коментира и Националната стратегия за психично здраве. Тя уточни, че стратегията има времева рамка за изпълнение - до 2030 година."Но болните са все пак хора и не трябва да бъдат изолирани, а трябва да имат достъп до всичко онова, до което "здравите" имат" - категорична е тя.

 

“Силно се надявам тази стратегия да тръгне нанякъде, предприета е първата стъпка - да  има съвет. Ние дефицитите в здравната система ги забелязахме покрай ковид, нямаме лекари въобще и психичната криза не е изключение. Има 500 психиатри при 15% болни. Влизайки в темата, осъзнах колкото е важно и колко малко знам, аз не съм запозната с проблемите на психично болните. Мисля, че когато темата се сложи на масата, хората ще започнат да разбират”, каза Вълчева.

 

"По въпроса с връзването на пациенти д-р Блажева ни обясни, че всъщност при липсата на персонал и при липсата на възможност да се справиш с един психотичен епизод, нямаш избор, освен да вържеш пациента. В други други държави има специални стаи, обезопасени, има повече хора на смяна. Тук няма кадри и местата, на които се намират болниците и цялата реалност, в която психичната грижа битува, не предполага някакви страхотни методи за лечение" - обясни журналистът от Фрог.

 

"Силно се надявам настоящият екип в МЗ да изпълни стратегията. Друг е въпросът колко време ще издържи този екип и какво ще направи следващият. Ясно е, че времевата рамка за този екип е 4 години, но стратегията не е само 4. Тези държавни болници в гората трябва да бъдат съборени. Те не са пригодени да са болници. Защо психично болни трябва да се лекуват в сгради, които са бивши конюшни?" - пита Джесика Вълчева.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7299 |15.02.2022 Елена Йончева: Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано . 11| 3110 |11.02.2022 ГЕРБ не знаели защо властта иска да държи храмове и общини на тъмно . 3| 3887 |07.02.2022 Палатката на ”Системата ни убива” остана пред МС. Защо? . 6| 2981 |07.02.2022 Защо Зукърбърг има толкова голям проблем с Европа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads