Реклама / Ads
3| 3703 |22.11.2022 НОВИНИ

Джорджа Мелони ще съди втори разследващ журналист за клевета

.
Джорджа Мелони
Италианският премиер Джорджа Мелони дава на съд един от най-известните разследващи журналисти в страната, предаде Франс прес.
 

Това е втори подобен случай, откакто Мелони дойде на власт. Преди седмица започна делото на Мелони за клевета срещу разследващия журналист Роберто Савиано.

Новината съобщи Емилиано Фитипалди, който работи за ежедневника, изразяващ леви идеи, "Домани".

 

Миналата седмица съдия в Рим е решил, че ще има процес по жалбата на Мелони срещу него. Съветник на Мелони пък заяви, че първото заседание на процеса е насрочено след повече от година и половина, за 10 юли 2024 г.

 

Фитипалди е обвиняван, че е изкривил фактите в статия, публикувана миналата година, която навежда на мисълта, че крайнодясната лидерка е опитала да помогне на свой приятел да спечели правителствен търг за обществена поръчка по време на пандемията. Журналистът твърди, че е съобщил само достоверни информации и обещава, че той и неговият вестник ще продължат с журналистическите си разследвания, в това число и по неудобни въпроси.

 

Фитипалди е известен с разкритията си на скандалите във Ватикана. Според него в Италия е обичайно разследващ журналист да бъде съден, но за първи път той ще бъде съден от премиер на Италия.

 

В публикацията си, станала повод за делото, Фитипалди разказва, че Мелони е телефонирала на Доменико Аркури, специален правителствен комисар по борбата с Ковид-19, за да препоръча свой приятел, участващ в търг за обществена поръчка за доставката на маски. Според Фитипалди Мелони е потвърдила, че е говорила по телефона с Аркури, но отрича да се е опитала да повлияе върху решенията на Аркури.

 

Мелони и адвокатът й обвиняват вестник "Домани", че е публикувал информацията с оклеветяващо заглавие, подвеждащо читателя. "Това дело е резултат на една статия, ловко създадена така, че да прокарва неоснователни и оклеветяващи твърдения", заяви адвокатът на Мелони - Лука Либра. Оклеветяването посредством медии се наказва в Италия с от 6 месеца до 3 години затвор, отбелязва БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2795 |16.11.2022 Членове на СИНПИ са съавтори на книгата „Войната и дипломацията“ . 1| 2883 |15.11.2022 ДБ удря рамо на ПП за втория мандат, независимо дали ще има подкрепа и от ГЕРБ . 6| 3071 |12.11.2022 Атанасов зове ГЕРБ да подкрепят втория мандат, без да участват в кабинет . 12| 3129 |10.11.2022 ДБ прикани ПП на разговори за втория мандат и за общо явяване на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads