Реклама / Ads
0| 5782 |06.04.2011 НОВИНИ

ДКСИ отрязала 36 искания за класифицирана информация

.
ген.Румен Миланов и Цвета Маркова Източник: Булфото
Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) през миналата година е отказала 36 искания за допуск до класифицирана информация и 43 отнемания на сертификатите за подобен допуск, заяви председателят на комисията Цвета Маркова.
 

„Разликата между тези два индивидуални административни акта е, че отказите се постановяват в момента на приключване на процедурата по проучване първоначално, а отнеманията се постановяват, когато новонастъпили обстоятелства по време на действието на едно разрешение налагат разрешението да бъде прекратено“, посочи Маркова.

Значително е намален броят на издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация от най-високите нива. Цвета Маркова обясни, че това е част от политиката за намаляване броя на лицата, които имат достъп до най-високо ниво. С 35% за миналата година са намалели разрешенията за достъп до ниво евро топ сикрет. От комисията отчитат и намаляване на нерегламентираните достъпи – от 35 през 2009 година, те са 26 през 2010 г. Според Маркова обаче от нерегламентираният достъп не са настъпили вредни последици.

Прекалено е голям и броя на документите с ниво „служебна тайна“, каза още Цветан Маркова. Например в някои общински администрации като служебна тайна са посочени и доходите на работещите в тях и на техните семейства. Разграничаването на „служебна тайна“ по Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), служебна обществена информация по Закона за достъп до информацията (ЗДОИ), както и професионална, търговска тайна и лични данни е сред приоритетите на ДКСИ за следващата година.

Маркова коментира още, че през изминалата година специалисти от администрацията на Комисията са участвали в изготвянето на 11 експертизи за нуждите на правораздаването у нас. Трима експерти са участвали в изготвянето на експертизата за финансовия министър Симеон Дянков, който се разследва за огласяване на класифицирана информация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5348 |14.03.2011 ВМРО внесе 13 неотложни искания към кабинета „Борисов” . 2| 5738 |12.01.2011 Исканията за използване на СРС-та са скочили два пъти . 2| 7838 |24.08.2010 Шефът на КРС остана без класифицирана информация . 19| 4856 |29.07.2010 Обвиниха Дянков за теч на класифицирана информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads