Реклама / Ads
2| 4743 |09.07.2008 НОВИНИ

Днес е последният работен ден за безмитните магазини

.
В края на деня всички безмитни магазини и бензиностанции на сухопътната граници на България със страни извън ЕС ще затворят врати.
 

Решението беше взето чрез промяна в Закона за безмитната търговия преди месец.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, министърът на държавната администрация Николай Василев и началникът на Агенция „Митници” Христо Кулишев ще посетят граничният пункт „Калотина”, за да проверят подготвени ли са обектите за затваряне и как ще бъдат използвани освободените сгради. Идеята за затваряне на безмитните магазини дойде след сериозните критики от Европейската комисия, че именно тези обекти са проводник на контрабандата и България трябва да намери начин за решаване на проблема.
Намерението безмитните магазини да бъдат закрити бе обявено още в началото на тази година след един от поредните съвети на тройната коалиция. До окончателното решение фрийшоповете да бъдат затворени обаче се стигна след множество дебати и спорове „за” и „против” безмитната търговия. Първо законовите промени бяха така разписани, че да позволят на безмитните обекти да продължат да работят като всички останали магазини и да начисляват мита и данъци.

От Асоциацията на безмитните оператори обявиха, че най-вероятно ще съдят държавата, ако се стигне до там техните магазини да бъдат затворени, след като притежават лицензи за работа години напред. Най-напред останаха доволни, че ще продължат да работят като обикновени магазини. Такова беше решението на бюджетната комисия. После обаче при гласуването в залата на Народното събрание депутатите отново върнаха нещата в първоначалния им вид – окончателно затваряне на безмитните магазини, което ще стане тази вечер.

"Аз крайно не одобрявам това поведение на правителството, което под натиск на ЕС безпомощно вдига ръце, притиснато от един доклад, който може да оспори по всички показатели. Те имат точни данни какво е влязло в оборота на валутната търговия и какви са истинските печалби. Една такава държава никога не може да бъде уважавана, защото ЕС днес едно ще поиска, утре друго и ние все ще клякаме", коментира преди месец Стоян Александров пред Frognews.bg, когато официално стана ясно закриването им. Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5041 |09.07.2008 София, Варна и Бургас изравниха заплатите . 0| 4674 |09.07.2008 Министър В. Цветанов: ЕС настоява за екшън план и системни мерки . 8| 4926 |09.07.2008 Фирми на Юруков в черния списък по САПАРД . 2| 4433 |09.07.2008 К. Райс връща визитата на С. Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads