Реклама / Ads
8| 4903 |09.07.2008 НОВИНИ

Фирми на Юруков в черния списък по САПАРД

.
2 фирми на лидера на СДС Пламен Юруков са в черните списъци на бенефициенти по САПАРД, съобщава в. Монитор. "Ставам жертва на некадърното управление на тройната коалиция”, отсече Юруков.
 

 

Това са "Венианина" ЕООД и "Наваро-Х", които фигурират сред неизрядните кандидати за пари по европейската програма, на които им предстои да получат субсидии. Сред нарушителите, заради които страната ни бе лишена от европарите по САПАРД, са и две фирми на началника на кабинета на Иван Костов по време на мандата на СДС - Николай Вълчев. Това са "Грийнс" ООД и "Николай Стоилов Вълков". Това съобщиха отлично информирани източници от фонд "Земеделие" пред "Монитор". Фирмата “Венианина” с едноличен собственик на капитала и управител Пламен Юруков е с общ размер на инвестиционния договор от 903 317,19 лева и краен срок за изпълнение на проекта до 31.12.2007 г. Размерът на субсидията по този проект е 451 658,00 лева. Общата сума на инвестиционния договор на фирма “Наваро”-Х” е 977 542,12 лева, а крайният срок за инвестицията е 22.12.2008 г. Размерът на субсидията по този договор е 422 338, 50 лева. “Наваро-Х” е с едноличен собственик на капитала и управител Валентин Андонов, който е продал фирмата си “Ледон” на Юруков и така се е влял в неговата компания “Балкам” АД. Валентин Андонов е брат на съпругата на лидера на СДС - Соня Юрукова. Така излиза, че Юруков е играл заедно с шурея си за парите по САПАРД.

Според публичната информация на фонд “Земеделие” двата проекта по САПАРД са одобрени на една и съща дата - 22.12.2006 г. и са по една и съща мярка 3 - диверсификация и развитие на алтернативни дейности. Устройственият правилник за прилагането на програмата строго забранява фирми със свързани лица да кандидатстват с различни проекти по една и съща мярка. Това е само едно от нарушенията на фирмите на Юруков, регистрирани от проверяващите органи. Според запознати с проверките другите нарушения, заради които лидерът на СДС влиза в черния списък на бенефициентите по САПАРД, са наличието на монтирани стари машини във вид на рециклирана техника, внос от Гърция, вместо субсидирани нови. Както и това, че цехът, за който са взети европарите, не е обособено предприятие, а част от фабриката за кафе “Спетема” в столичния квартал Божурище. “Кандидатствал съм по САПАРД, но не съм взел нито лев от парите по договора, защото срокът ми изтича сега”, заяви Пламен Юруков пред “Монитор”. Той поясни, че машините, за които е подготвил проект, са за печене на ядки. Но беше категоричен, че те са чисто нови. Юруков остана изненадан, че се възприема като свързано лице с Валентин Андонов, заради което фирмата на Андонов “Наваро-Х” също е влязла в черните списъци по САПАРД.

“Аз съм изряден, но ставам жертва на некадърното управление на тройната коалиция”, отсече Юруков пред “Монитор”. Фирмите на Юруков и Вълчев са в един от трите списъка, с които разполагат в Министерството на земеделието и във фонд “Земеделие”. Според източници на “Монитор” в единия са изброени 17 фирми, за които проверките на ОЛАФ са приключили с негативни оценки и предстои те да бъдат дадени на прокуратурата. В другия списък фигурират 8 фирми, които в момента се проверяват заради съмнения за злоупотреби с пари от САПАРД. А в третия са записани 30 фирми, проверени от нашите органи, за които е установено, че са попълвали документи с невярно съдържание и от които Министерството на финансите ще поиска обратно субсидията си. Според депутати от комисията по земеделие в Народното събрание съществуват и други списъци с фирми, злоупотребили със средства по САПАРД, но министърът на земеделието Валери Цветанов и новият шеф на фонд “Земеделие” Атанас Кънчев са отказали да ги оповестят с аргумента, че разследването на прокуратурата не е приключило. Цветанов и Кънчев докладваха пред депутатите на инфарктно заседание на земеделската комисия вчера от 14,00 часа за проблемите по изпълнението на САПАРД. В същото време Националният изпълнителен съвет на СДС прие декларация, с която настоява да се потърси поименна отговорност за спрените европари и поиска строги санкции за нарушителите, публичност на критериите и класиранията на одобрените от ЕС проекти, както и за промяна в закона за обществените поръчки и закона за концесиите, които да осигурят прозрачност и равно третиране на кандидатите за средства от ЕС.

Хората на Юруков настояват и за възстановяване на системата за контрол на усвояването на парите по еврофондовете, както и одитите да се извършват от независими източници. “Имиджът на България е опетнен, защото тройната коалиция е най-лошият пример за работа с европейски фондове в историята на ЕС”, заявяват в декларацията си от СДС.

Междувременно шефът на парламентарната група на СДС Йордан Бакалов и членовете на НИС Любов Панайотова и Мартин Димитров се срещнаха неофициално с вицепремиера, отговарящ за контрола върху европейските фондове, Меглена Плугчиева, на която са обсъждали необходимостта от промяна на закона за концесиите и спрените пари за 8 проекта по програма ФАР. По време на разговора Плугчиева е споделила възможността парите за тези проекти да бъдат отпуснати от българското правителство, а битката за компенсиране на тези средства от ЕС да продължи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4820 |02.07.2008 Я. Янев: В миналото Юруков е бил свързан с мафията, сега със службите . 12| 5010 |02.07.2008 "Не съм бил агент Сотир", подписа черно на бяло Пл. Юруков . 27| 5011 |25.06.2008 Я. Янев: П. Юруков е свързан с контрабандата и е убиец на СДС . 28| 4750 |19.06.2008 Пл. Юруков: СДС ще управлява с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads