Реклама / Ads
1| 6309 |16.04.2009 НОВИНИ

Днес е Велики четвъртък

.
Боядисване на великденски яйце съществува от времето на апостолите. Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Църквата възпоменава Тайната вечеря и предателството на Иисус от Юда. Православните боядисват червени яйца за най-светлия християнски празник Възкресение Господне
 

След първите дни на Страстната седмица, които разказват за последните часове от живота на Иисус в Йерусалим, църквата припомня Тайната вечеря. Тогава Христос дал на вярващите новият завет за любов към всички и открил на учениците си, че ще бъде предаден. След вечерята Спасителят и апостолите отишли да се молят в Гетсиманската градина, без да подозират, че Юда е предал Учителя за 30 сребърника.

Стара българска традиция е на Велики четвъртък да се приготвят шарените яйца и големия великденски кравай. Стопанките боядисват първите три червени яйца още в неговото навечерие. Едното слагат нависоко да го огрее слънцето, с него мажат бузите на малчуганите за здраве и късмет. Второто носят на нивата, за да е плодовита годината, а третото оставят за великденската погача.

Според един стар текст ритуалното боядисване на великденски яйце съществува от времето на апостолите. С този обред е свързана и легендата за Мария Магдалена, която с червено яйце известила на римския император Тиберий за Възкресението на Христос. Оттогава всички християни, по нейно подражание, започнали да си раздават алени яйца.

Широко разпространено сред българите е поверието, че в полунощ на Велики четвъртък небето се отваря за душите на мъртвите. Те слизат на земята при своите близки. В знак на почитание жените палят огньове, за да ги сгреят и раздават обредни питки в тяхна чест.

На Велики четвъртък свещенослужителите изнасят кръста от олтара и обикалят храма три пъти, символизирайки носенето му от Христос към Голгота. Правят маслосвет, по време на който всеки желаещ мирянин се помазва с елей за здраве.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9669 |21.11.2008 Друса ни пак в четвъртък; вдига се и цунами . 0| 13944 |25.08.2008 Печат на цар Симеон е открит във Велики Преслав . 0| 4628 |08.02.2008 Почина Великият магистър на Малтийския орден . 0| 4754 |17.01.2008 Великият картоф - спасителят на човечеството от глада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads