Реклама / Ads
14| 2829 |04.11.2021 НОВИНИ

До дни казват дали при антитела ще се издава зелен сертификат

.
Следващата седмица се очаква министерството на здравеопазването да излезе с решение дали наличието на антитела може да е основание за издаването на зелен сертификат. Това заявиха на брифинг заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов.
 

Зеленият сертификат работи добре. Имаме съвсем дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителностт ана тестовете на база 14 започва да намалява. Съотношението заболели-хоспитализирани започва да намалява, посочи Златанов.

"Имахме среща в понеделник среща със регионалните здравни инспекции. Впечатлението им е, че мерките се спазват", обясни Златанов.

 

Допитали сме се по експертните съвети по вирусология и имунология дали антителата могат да бъдат използвани като репер за издаване на зелен сертификат. Другата седмица ще имаме решение по въпроса. То ще бъде взето на база експертни становища, а не по политически мотиви, обяви д-р Златанов.

 

От отоншение на контраиндикациите за извършване на ваксинация се допитахме до експертния съвет по надзора на имунопрофилактика. Като абсолютни контраиндикации е наличието на свръхчувствителност към някои от компонентите на ваксините. Като относителни, т.е. възможност за отлагане на ваксинацията, е наличието на остро инфекциозно заболяване, декомпресиране на хронични заболявания - неврологични, сърце, бъбреци и бял дроб, каза Тома Томов.

 

Категоричното становище на експертите е, че не е необходимо преди ваксинация да се изследва наличието на антитела, каза още служебният зам.-министър на здравеопазването.

В правомощията на министъра на образованието е да преподреди логистиката така че преподавателите, които отказват да се тестват, да се заместват с други, коментира Златанов, цитиран от "Евроком".

 

Той заяви, че за момента няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, за да помагат с борбата срещу COVID-19. Това е опит да се пренасочи ресурс от места, където има излишък - а те са много малко, към места, където има необходимост от допълнителни медицински кадри. Командироването обаче не може да става на сила, допълни Златанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2935 |03.11.2021 ВАС решава дали да се броят разписките от машините . 9| 5135 |27.10.2021 Проф. Ива Христова: Мисли се за “зелен сертификат” и за антитела . 26| 3945 |26.10.2021 МЗ: Антителата не са достатъчни за издаване на сертификат . 12| 8092 |23.10.2021 Кьовеши: Политиците да решат дали Европейската прокуратура ще е тигър, или кученце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads