Реклама / Ads

10| 3684 |05.11.2020

Договориха да се обвържат еврофондовете с върховенството на закона

.
Германското председателство на Съвета на ЕС и Европарламентът постигнаха предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързване на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.

Новината бе съобщена днес от двете институции. Предстои официалното утвърждаване на споразумението от Парламента и министрите на страните членки.


Новото изискване ще позволи бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя страна членка засягат или могат да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин.

„Новият механизъм за обвързване ще засили защитата на бюджета, когато нарушенията на върховенството на закона водят до злоупотреби с еврофондове“, коментира германският посланик в ЕС Михаел Клаус.


Мярката се отнася за всички бюджетни разходи. Предвижда се тя да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, но и при незачитане на основните ценности на ЕС. Страните членки са длъжни да следват ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително на малцинствата.

 

ЕП настоява данъчните измами и укриването на данъци да бъдат възприемани като възможни нарушения на върховенството на закона. Според договорените текстове като заплаха трябва да бъдат възприемани заплахите срещу независимостта на съдебната власт, липсата на преразглеждане на произволно постановени или незаконни решения, ограничаването на средствата за правна защита.


Евродепутатите са прокарали възможност зависещи от подкрепата на ЕС крайни получатели на бюджетни средства като студенти, земеделци или неправителствени организации да могат да подават до Еврокомисията искане за продължаване на изплащането на бюджетни разходи в случай на решение за спиране на средствата за дадена държава.

 

По тяхно искане се предвижда срокът, в който институциите на ЕС вземат решение за ограничаване или спиране на бюджетните средства към някоя страна, да бъде съкратен на между 7 и 9 месеца от установяването от ЕК на нарушение.

Месец по-късно Съветът на ЕС ще трябва да вземе решение по предложение на Комисията. Допуска се в отделни случаи този срок да бъде до три месеца. Решенията на Съвета на ЕС ще бъдат приемани с квалифицирано мнозинство - (55 на сто от страните членки, представляващи 65 на сто от населението на Съюза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. OLAF проверява земеделския министър Танева за прикриване на залоупотреби с еврофондовете 19| 7166 |03.11.2020 . Гореща точка - Нагорни Карабах: Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня 10| 3903 |10.10.2020 . Томислав Дончев: Еврофондовете не могат да бъдат спирани заради политически скандал 20| 3906 |08.10.2020 . Здравните власти се договориха личните лекари да дават направление за PCR тест за COVID-19 6| 3377 |07.10.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ