Реклама / Ads
4| 3488 |11.03.2021 НОВИНИ

Дойде ли живата музика, спираме да мислим за противоепидемичните мерки, смята шефът на СРЗИ

.
Д-р Данчо Пенчев
Когато се появи живата музика и се прояви темпераментът ни, когато хората се освободят, тогава спират да мислят за противоепидемичните мерки, смята директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Новите мерки в София не били локдаун, уточни той.
 

„Прекратяват се присъствените учебни занятия на учениците от 5 до 12 клас, както и на студентите. Намалява се работното време на заведенията от 6 до 22 часа. Забранява се организирането на фестивали и други подобни мероприятия на открито. Забраняват се и организираните екскурзии“, отбеляза в предаването „Лице в лице“ по bTV, шефът на СРЗИ .

 

„Вирусът няма работно време, той работи постоянно и няма избирателност. Но това, което в хода на епидемиологичните проучвания констатирахме е, че една част от хората, които са положителни и контактните им от първи ред, в един и същи часови диапазон са посетили такива заведения“, добави той.

 

Д-р Пенчев определи ситуацията в столицата като напрегната и притеснителна, но успокои, че към момента на територията на София има достатъчно свободни легла.

 

„В последните няколко седмици рязко се повиши броят на положителните случаи тук съобразно броя на извършените изследвания. Увеличи се и натискът върху лечебната мрежа, здравната система също изпита този натиск, нараства броят на хоспитализираните. Заболяването се подмладява в София“.

 

„До обяд бяха заети около 70% от интензивните легла, определени за COVID, и малко над 50%, определени за леки и среднотежки случаи. Надяваме се и легловата база да издържи, както и специалистите, които работят в COVID зоните“.

 

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция коментира и „проблемната“ партида с ваксини на „Астра Зенека“.

 

„На 12 февруари у нас са пристигнали 31 200 дози от проблемната партида ваксини на „Астра Зенека“. На територията на София са раздадени 14 000 дози, от които почти 13 000 дози в лечебни заведения и 1 200 са дадени на общопрактикуващи лекари. Към момента нямаме информация за странични ефекти или нежелани реакции. Напротив – даже нежеланите реакции от тази партида са по-малко в сравнение с останалите партиди на „Астра Зенека“.  Всеки един лекар, постал ваксина, е длъжен при констатиране на нежелана реакция да информира РЗИ и Изпълнителната агенция по лекарствата. Мониторинг има не само върху тази партида“, увери той.

 

Разболяването след поставена първа доза от ваксината било персонална реакция на организма. Самият човек може да е бил в инкубационен период на заболяването.

 

До вчера са ваксинирани над 8 500 педагози на територията на София-град, информира още Пенчев. За всички, получили първа игла, е осигурена и втора, увери той.

 

Директорът на СРЗИ добави, че все още не е взето решение за карантина на пристигащите от Занзибар, но отправи призив:

 

„Нека пазим здравето си! Не може заради едно кратко удоволствие да изложим на риск себе си и близките си“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3652 |06.03.2021 Милен Велчев не очаква еврото да дойде с рязък скок на цените . 33| 4709 |23.02.2021 Доц. Кунчев: Проблемът с ресторантите е като пием три ракии и дойде певицата . 36| 7090 |16.02.2021 Илиян Василев: Ден да мине, друг да дойде. До следващия ”нелеп” закономерен инцидент . 6| 3165 |16.02.2021 Асланов: В продължителна турбуленция сме, развръзката няма да дойде след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads