Реклама / Ads
13| 3099 |23.01.2022 НОВИНИ

Министър Сербезова обясни защо се налага затягането на COVID мерките

.
Асена Сербезова
„Мерките, които ще се вземат в районите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. Тези мерки ще бъдат взето на областно ниво. Максимално сме отразили желанието на Образователното министерство да бъде запазено присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас”, заяви професор Асена Сербезова.
 

”Към настоящият етап се запазва присъственият учебен процес, който се следи много отблизо. Ваканцията, обявена от академик Николай Денков, ще даде възможност за една почивка, без това да навреди на учебния процес”, допълни тя пред Нова телевизия.


14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво не са необходими, посочи тя.


Мминистърът изрази несъгласие с критиците на включването на критерия за следене на заетостта на интензивните легла. „Те вероятно пропускат, че това не е единственият фактор който се отчита. Вземаме предвид как протича вируса, кои възрастови групи се разболяват, как се натоварва системата и как се лекуват хората в извънболнични условия. Отчитат се и спешните обаждания. Над 90%, които стигат до прием в интензивно отделение, не са ваксинирани. Искам да отправя апел – да се повиши ваксинационният обхват. Ваксините не ни пазят на 100 процента и никой не го е твърдял, но ни пазят от тежко протичане на заболяването”, подчерта министър Сербезова.


Тя коментира и темата за зелените сертификати. „На този етап удостоверението за антитела не отпада”, заяви тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3251 |21.01.2022 КПКОНПИ към правосъдната министърка: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет . 22| 3433 |21.01.2022 Атанасова поиска в НС да бъдат повикани военния и външния министър заради заявката на Москва . 22| 5738 |20.01.2022 Военният министър Янев: България работи по 3 сценария при война между Русия и Украйна . 5| 2996 |20.01.2022 Министър Сандов участва в неформалната среща на министрите по околна среда на ЕС във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads