Реклама / Ads
0| 3921 |19.06.2022 НОВИНИ

Докато сме на власт, страницата за частния бизнес на „Капитан Андреево“ ще бъде затворена, твърди министър Иванов

.
Иван Иванов Източник: стопкадър, bTV
Докато настоящата управляваща коалиция е на власт, страницата за частния бизнес на „Капитан Андреево“ ще бъде затворена. Няма да се възстанови порочната практика с частната лаборатория за проверка на вносните плодове и зеленчуци у нас. Това увери в предаването „Защо, г-н министър?“ министърът на земеделието д-р Иван Иванов.
 

„Поне докато ние управляваме, а аз не мога да дам гаранция, защото всеки един управленски екип може да вземе друго решение. Може да се изтегли във всеки един момент и да се върне старото, което е било там. Вие знаете какъв е казусът. За моя голяма изненада научихме, че на 31 декември вечерта, когато всички са празнували Нова година, се е провел търг, избран е изпълнител и е сключен договор. Всичко това в една и съща вечер, при положение, че аз съм издал заповед за забрана да сключва каквито и да било договори в рамките на структурите на министерството“, обясни Иванов.

 

На въпрос каква е връзката на „Има такъв народ“ с казуса с частната лаборатория на границата земеделският министър уточни: „Очевидно, колегите знаят повече, но прави впечатление, че в Комисия по земеделие и в отделни изказвания народни представители от „Има такъв народ“ проявяват жив интерес и защитават това, което се случва и се е случило последните 10 години на „Капитан Андреево“. Вероятно повече информация да имат разследващи органи“.

 

Той поясни, че за корупцията на границата разбрал от медиите. По-рано по Нова телевизия заместникът на Иванов – Иван Христанов обяви, че му бил предлаган подкуп от по 500 000 лв. на месец във връзка с контрола на ГКПП „Капитан Андреево“. С министър Иван Иванов обаче никой не се бил свързвал, за да му предлага пари.

 

От думите на Иванов стана ясно още, че държавата се отказва от намерението си да закупи допълнителни количества зърно за резерва на стойност 1.1 млрд. лева. Такава идея се появи през март, в първите дни от войната в Украйна.

 

Според министъра нямало смисъл от подобен ход при очакваните добиви от пшеница с високо качество през тази година. Според него около 6 млн. тона ще бъдат изнесени, за да осигурят продоволствената сигурност на европейските ни партньори.

 

„Парите за попълване на държавния резерв с пшеница са в сметка в БНБ“, допълни земеделския министър.

 

Иван Иванов увери, че ако актуализацията на бюджета мине през парламента, за земеделците ще има достатъчно пари в бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3222 |14.06.2022 Йорданова: Изпълнителната власт действа с пълна скорост, докато НС не реши друго . 0| 3505 |07.06.2022 Медведев изригна: Мразя ги! Докато съм жив ще правя всичко възможно да изчезнат . 0| 2949 |07.06.2022 Петър Витанов: Докато говорим за климатична неутралност, много хора мислят как ще си платят тока. Да не ги забравяме . 0| 3276 |02.06.2022 Анализатори: Без преговори с Украйна, докато Русия не завладее Донбас и още територии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads