Реклама / Ads
5| 5859 |05.11.2020 НОВИНИ

Доц. Григорий Вазов: Бюджет 2021 е следизборен

.
Доц. Григорий Вазов Източник: БГНЕС
”Бюджет 2021 не е предизборен. Той е следизборен - след изборите през 2021-ва година”, каза пред БНР доц. Григорий Вазов - член на Фискалния съвет на България и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и изпълнителен директор на Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ – VUZF Lab.
 

"Слез изборите 2021-ва ще има ново правителство, независимо какво е, което ще бъде поставено пред доста сериозни изпитания за изпълнението на този бюджет. Ние не знаем какво ще стане през ноември, декември, януари - от гледна точка на пандемията, какви нови разходи, които не са предвидени и ги няма като буфери в бюджета, ще бъдат направени. Имаме една много голяма несигурност в този т. нар. следизборен бюджет за 2021-ва година".


Според него в това правителство има хора с дълъг политически опит и знаят, че правителствата на Иван Костов и на Сергей Станишев са направили предизборни бюджети и са загубили изборите.


Доц. Вазов подчерта, че пари за социален бюджет има и те са обявени като еднократен разход от бюджета за 2021-ва година:


"Да, еднократни разходи, но кое ще бъде това правителство, което в края на 21-ва година ще намери политическата смелост и в новия бюджет за 2022-ра ще махне тези разходи".


Той допусна, че до края на 2021-ва година може да има и втори избори. Според него бъдещото правителство при всички случаи ще е коалиционно.


Финансистът коментира, че ако не се изпълни очакването за чуждестранни инвестиции, има възможност за преструктуриране на бюджета в по-големи капиталови, публични инвестиционни разходи с добра ефективност:


"Така че 21-ва, 22-ра година да се появи нещото, което ще произведе прихода за бюджетите през следващите години".


Той подчерта, че заложените разходи са консумативни, които са много необходими, но не са производителни разходи: "Трябва да се направят разходи, за да се научим как да ловим риба, а не да консумираме замразена риба от държавен резерв на някоя европейска държава".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5099 |05.11.2020 БНБ предупреди, че проектобюджетът е изчислен при подценени рискове, но три комисии го одобриха . 4| 4464 |05.11.2020 Втори опит за обсъждане на проектобюджета за догодина в НС . 17| 5909 |04.11.2020 Управляващите го удариха на молби: Искат БСП и ДПС да не провалят бюджета . 3| 4319 |04.11.2020 Бюджет 2021 влиза в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads