Реклама / Ads
2| 5082 |05.11.2020 НОВИНИ

БНБ предупреди, че проектобюджетът е изчислен при подценени рискове, но три комисии го одобриха

.
БНБ предупреди, че бюджетът за догодина е изчислен при подценени рискове заради кризата с коронавируса. Това стана по време на първото четене на съвместното заседание на три парламентарни комисии – по бюджет и финанси, по социални въпроси и по здравеопазване, съобщи БНР.
 

Въпреки това, и трите комисии одобриха проекторамката за догодина, в която е заложен дефицит от 4 милиарда и 900 милиона лева и възможност за теглене на нов дълг от 4 милиарда и половина лева. С актуализацията на тазгодишния бюджет за трети път и финансовата рамка за догодина правителството цели да стимулира икономиката и да подпомогне домакинствата в условията на пандемията, обяви финансовият министър Кирил Ананиев.

 

„Изготвените разчети предвиждат дефицитът по КФП да се увеличи до 5,2 милиарда лева или 4,4% от прогнозния БВП. И ако намалим от тези 4,4 процента 2,5%, които са пряко свързани с Covid пандемията, ние отново ще влезем в рамките на дефицита, който се изисква от Маастрихтските критерии“, каза той.

 

Изчислението е направено при очакването за спад на икономиката от 3 на сто тази година и възстановяване от 2,5 на сто догодина – тези, които са твърде оптимистични, според подуправителя на БНБ Калин Христов.


За тази година БНБ прогнозира спад от 5,5 на сто, а Европейската комисия - с 5,1 на сто, припомни Христов. „Вероятно буферите трябва да бъдат по-големи, за да се гарантира риска срещу още по-негативен сценарий, защото на практика се вижда, че не може да се прогнозира развитието на пандемията, и оттам влиянието ѝ върху икономическата активност“, каза той.

 

В настоящата рамка са заложени 600 милиона лева буфер, които ще отидат за справяне с Covid, според министър Ананиев. В проектобюджета за 2021 година е заложен дефицит от 3,9 на сто от БВП.  4 милиарда и 500 милиона лева е възможният нов дълг, като в края на 2021 г. общата задлъжнялост на страната ни не трябва да надхвърля 31 милиарда и 900 милиона лева, пише в проектобюджета за догодина.


В средносрочната финансова рамка, чийто хоризонт е 2023 година, обаче е записано, че в края на периода държавният дълг може да надхвърля 38 милиарда и 800 милиона.

С Бюджет 2021 се актуализира за трети път и тазгодишният бюджет, като дефицитът се увеличава до повече от пет милиарда лева.

 

Основната критика към разчетите в държавната хазна, че и тази, и следващата година със заложени прекомерни харчове, повечето от които на калпак.

Повече пари за образование и здравеопазване са заложени в проекта на бюджета за догодина, а още преди депутатите да са казали думата си на първо четене, премиерът Бойко Борисов обяви промени между двете четения в парламента.


Те са свързани с увеличаване на субсидиите за отглеждане на дете и включване на нов ред – субсидии за четири деца. Още преди обявяването на проекторамката Борисов обяви временното отпадане на подоходния критерий, което означава, че всички семейства с деца без оглед на финансовото им състояние ще получат детски надбавки. Освен към държавния бюджет, сериозни критики има и към проекторамките за Здравната каса и за държавното обществено осигуряване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5659 |23.10.2020 Дянков: Проектобюджетът за 2021 г. е за гласове, напомня този на Станишев за 2009 г. . 18| 8230 |15.10.2020 Гешев предупреди, че следи кои депутати ще внесат законодателни промени за неговия пост . 0| 3934 |01.04.2020 Започва преизчисление на пенсиите на работещите пенсионери . 8| 4636 |07.12.2019 Проектобюджетът за отбрана на САЩ включва санкциите срещу „Северен поток-2“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads