Реклама / Ads
0| 2879 |05.04.2022 НОВИНИ

Доц. Киселова: Показанията на премиера не са достатъчни за привличане към наказателна отговорност

.
Доц. Наталия Киселова Източник: БГНЕС
"Показанията на премиера са част от пъзела, но едва ли ще са единствените и няма да са достатъчни да бъде привлечен някой към наказателна отговорност. И преди 1 година за някои по-съвестни прокурори твърденията на Божков са били основание за започване на производство. Може би ще назначат и експертизи, за да се види дали има загуба за държавния бюджет. В такива тежки престъпления поне 9 месеца върви предварителното производство, ние сме в самото начало. Става дума за щети на държавния бюджет в особено големи размери".
 

Това заяви пред Нова нюз специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

 

Според нея е нормално към момента да няма привлечени обвиняеми, тъй като производството за изнудване срещу Божков е образувано срещу неизвестен извършител.

 

"Разпитът на Петков е бил за събиране на сведения. МВР постигна целта си да се образува наказателното производство. Ще видим колко съвестно ще се събират данни", обясни тя. И допълни, че има две сюжетни линии.

 

"Едната е за умисъл при създаване на нормата за избягване на внасяне в държавния бюджет на приходи от хазартна дейност, а втората е предоставянето на тези спестени средства в полза на задържаните лица. По отношение на първата трябва внимателно да се прецени, тъй като става дума за лица с имунитет, затова и вероятно Менда Стоянова не е била задържана, то при втората е възможно да се докаже, но няма да бъде леко", подчерта доц. Киселова.

 

По думите ѝ, когато някой е на власт е много по-трудно да бъде привлечен към наказателна отговорност. "Това е част от имиджа, когато си на власт, си с повече възможности и ресурси. ако самите управляващи не се чистят, е много трудно за органите да се докопат до данни. Дори твърденията на Божков да са верни, вероятно действията са добре изпипвани, за да не оставят следи", посочи тя.

 

Относно старта на дискусиите за искането за прекратяване на мандата на главния прокурор доц. Киселова сподели, че е сериозна крачка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4044 |01.04.2022 Десетки граждани излязоха на протест, поискаха оставката на премиера . 0| 3008 |01.04.2022 Напрежение в парламента заради отсъствието на премиера . 0| 3247 |30.03.2022 Цацаров съди премиера Кирил Петков и Бойко Ноев, иска им по 15 000 лв. . 0| 4002 |24.03.2022 Гешев отговори неубедително на Рашков за досъдебното производство към вицепремиера Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads