Реклама / Ads
14| 7698 |30.09.2021 НОВИНИ

Доц. Любенов: СУ не бива да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията

.
Доц. Милен Любенов Източник: стопкадър, bTV
Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБ. СУ не трябва да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията. Мисля, че на първия тур проф. Герджиков ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура. Това коментира пред БНР доц. Милен Любенов, политолог и преподавател в СУ.
 

„Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември, който е по средата на своя мандат. В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми“, смята той.

 

Според него ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков, а това би създало напрежение и в университета.

 

По думите на доц. Любенов риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост.

 

„Не трябва да смесваме академичната работа с политиката“, категоричен бе той.

 

Според политолога „Продължаваме промяната“ на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев има шансове да спечели парламентарните избори.

 

„От това, което се вижда като данни, а и с оглед на некооперативната роля на ИТН, които вероятно ще продължават да се сриват електорално, изглежда, че следващото правителство ще бъде съставено от поне три партии. След като две са в тотална изолация - ГЕРБ и ДПС, ИТН не показват кооперативност, остават другите три - БСП, ПП и ДБ... В следващите години ще се намираме в ситуация на фрагментация на партийната система, която ще изисква висока коалиционна култура“, добави доц. Любенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3083 |29.09.2021 ЕК: Наемането на нелегани мигранти за работа ще бъде наказвано . 3| 3496 |29.09.2021 Кой ще бъде удостоен с Нобеловата награда за мир тази година? . 15| 3602 |28.09.2021 Филип Станев: Трифонов e пример как не е задължително партийният лидер да бъде бащица на нацията . 4| 3917 |27.09.2021 Делийски: Борисов дължи на своите избиратели да бъде кандидат за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads