Реклама / Ads
42| 5250 |27.01.2024 НОВИНИ

Доц. Лозанов: Радев е голямото разочарование на демократичната общност

.
Президентът е голямо разочарование за демократичната общност в България, която имаше политическата наивност да го подкрепи за втори мандат.
 

Това заяви пред NovaNews доц. Георги Лозанов. 

 

Коментарът му идва на фона на поредната порция престрелки между управлявщите и президента. Държавният глава остро се портивопостави на избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии и атакува решението на Народното събрание в Конституционния съд. Президентът отказа да отиде и на клетвената церемония, на която Атанасова и Белазелков встъпиха в длъжност. 

 

Критики по адрес на президента отправи и Росен Плевнелиев, държавен глава в периода 2012-2017 г. Според него Радев е превишил правомощията си и е “взривил независимостта на Конституционния съд” с призивите да се изчака решението по делото за избора на Атанасова и Белазелков.





Доц. Лозанов коментира и последните скандали, тръгнали от фалшиви новини. Един от тях е сагата със стихотворението “Аз съм българче” на Иван Вазов. Първоначално пропагандатори твърдяха, че то ще бъде премахнато от учебниците, а после в публичното пространство започна да обикаля “нова” корица на издателство “Хермес”, на чиято корица е изобразено момче в жълто-син пуловер. Тиражираше се версията, че детенцето е сменено умишлено, за да се изрази проукраинска позиция. В скандала се намеси и самият художник на корицата, а от издателството обясниха, че изданието е старо.

 

“Аз съм българче“ е удобен обект на дезинформация, защото засяга патриотични чувства, създадени в детството. Зад това се крие пропагандната теза, че да се изпитва солидарност към Украйна е лошо. Да се твърди, че ако сме на страната на Украйна е отстъпление от националните чувства е неразбиране на историята и работа за руските интереси“, каза Георги Лозанов. 

 

По думите му “политиката на националистическите партии е путинизмът“.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4635 |27.01.2024 Скандалът с Агенцията за палестинските бежанците на ООН: Участвали ли са служители в атаката на Хамас над Израел? . 28| 15253 |27.01.2024 Днес почитаме жертвите на Холокоста, но искрени ли сме? Защо за някои още важи: Евреите са виновни за всичко? . 19| 4765 |27.01.2024 Ще забави ли Радев процедурата с ротацията? . 4| 20964 |27.01.2024 На този ден: Умира Верди, ражда се Моцарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads