Реклама / Ads
8| 2899 |13.04.2021 НОВИНИ

Доц. Михаил Околийски: Ваксините не може да се смесват

.
Доц. Михаил Околийски Източник: БГНЕС
Задължително е пациентите да получат втората доза със същата конкретна ваксина, която са си избрали, за да имат защита. Това заяви представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски по Българската национална телевизия.
 

„Не може да бъде сложена една ваксина, а после друга, защото няма клинична доказателства, че това ще бъде ефективно и човек ще бъде предпазен, ако бъде ваксиниран с две дози от конкретната ваксина“, обясни той. На него цялата ситуация с ваксината на AstraZeneca му се струва политическа и повлияна от други фактори, защото „това е ваксина, която е доказала ефикасността си“.

 

По думите му, освен загубата на човешки животи и дните, прекарани в болест, другото огромно опустошително въздействие върху ранимите групи е по отношение на психичното здраве. Излезли редица изследвания на СЗО, че всеки трети човек, преболедувал коронавируса до 6 месеца развива някакъв вид психично страдание.

 

„Тези феномени и страдания, които биха имали едно много сериозно въздействие върху живота на човек и няма да допринася към БВП на държавата, могат да доведат до много сериозни загуби“, предупреди доц. Околийски.

 

Според него младите хора трябва да бъдат подготвени как да се предпазват от заразяване, но и как въздейства инфекцията върху психиката.

 

„Всичко е въпрос на организация, но и на политически ангажимент на най-високо ниво. Хората, които ще имат властта трябва да инвестират много сериозни средства в областта на психичните страдания, защото в тази област няма мерки“, настоя доц. Михаил Околийски.

 

Според него трябва да има политически ангажимент да се приеме новата стратегия за психично здраве, в рамките, на която могат да се случат много неща, посочи той и допълни, че законодателно не стоим добре в областта на домашното насилие.

 

„България не е част от механизма за борба срещу насилието на жени, деца и възрастни хора, а това трябва да бъде преосмислено, за да не се стига до крайни събития, убийства, системно насилие“, категоричен беше представителят на СЗО у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12077 |12.04.2021 ЕК поряза Борисов след коментара му за цените на ваксините . 4| 3419 |12.04.2021 Проф. Михаил Неделчев: Говоренето за съставяне на правителство вече става оптимистично . 8| 3026 |12.04.2021 Изтеглят ваксините на „АстраЗенека“, ако интересът към тях спадне напълно . 26| 3820 |11.04.2021 Михаил Константинов смята, че ще има правителство с 240 депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads