Реклама / Ads
22| 16546 |26.09.2018 НОВИНИ

Доц. Минчо Христов за Фрог: Борисов да не говори врели-некипели, да потърси резерви за сваляне цената на парното

.
Доц. Минчо Христов Източник: БГНЕС
Пълни глупости са думите на Бойко Борисов, че след като не сме дали да се дупчи Добруджа за шистов газ, сега ще се вдига цената на газа, парното и топлото. Щеше да стане същото, каквото става с българското злато.
 

Това каза за Фрог доц. Минчо Христов.

 

Знае се, че България получава един процент и половина концесионна такса от добитото злато, а една канадска фирма получава 98,5%. Можете да си представите какво щеше да бъде, ако се добиваше и този шистов газ. Това, което Бойко Борисов трябва да обясни, е какво би станало, ако се случи нещо подобно като разлив на сондажи, както в САЩ, със силно отровни вещества в подпочвените води Знаете, че всички сондажи за шистов газ минават през водоносните слоеве. И какво ще стане с цяла Добруджа и дори две трети от България?, посочи експертът.

 

А цената на парното е отделна тема. Само от сградните инсталации се краде минимум 30% от цената. Отделно са надписванията, които стигат до двойно, тройно и четворно повишение. Така че Борисов вместо да говори глупости, би трябвало да се концентрира върху това, как би могло да се намали цената на парното, казва бившият член на енергийната комисия в парламента.

 

Спокойно може да се въведе т.н. ко-генерация. Ако това стане, цената на парното ще падне автоматично с 30%. Ето ви един резерв. Ако бъдат спрени кражбите в топлофикациите, знаете случката с Вальо Топло, цените може да паднат с още 30-40%. Разбирате за какъв резерв става дума и Бойко Борисов трябва да се обърне към този резерв и наистина да паднат цените, а не да говори небивалици.

Има и още един резерв - огромните геотермални извори в България. Само в София има много места с минерални извори с огромни дебити. Ако бъде използван и този резерв цената на парното може да е съвсем малка. А защо не го правят? Отговорът е ясен - искат да крадат. Колкото по-голяма е цената, толкова повече може да се открадне. Ако Борисов пак направи опити за добив на шистов газ, то неговото правителство ще си отиде да броени дни, смята доцент Христов.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5728 |25.09.2018 Психолог пред Фрог: Идеята на Пламен Георгиев за борба с корупцията е индикация за безпомощност и безизходица . 1| 4252 |19.09.2018 Д-р Спас Ташев за Фрог: САЩ опитва да намали влиянието на Русия в Македония . 11| 9131 |19.09.2018 Д. Божилов за Фрог: Спадът на контрабандата на цигари е манипулация по примера на Гьобелс . 0| 4277 |18.09.2018 Протест пред Агенцията за хората с увреждания срещу Минчо Коралски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads