Реклама / Ads
7| 3727 |11.03.2024 НОВИНИ

ДПС на консултации при Радев, движението би оказвало подкрепа "разумно" /видео/

.
В 14:00 часа на "Дондуков" 2 започнаха консултациите между президента Румен Радев и представители на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС). “Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но тя би била доста трудна”, каза новият съпредседател на партията Джевджет Чакъров. По думите на Йордан Цонев ДПС би продължило да оказва подкрепа "разумно".
 

Консултациите се налагат във връзка с очакваната ротация при правителството. От страна на ДПС в консултациите участват съпредседателят на партията Джевджет Чакъров, заедно с Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.





“Вашата група активно подкрепяше управляващото мнозинство през последните 9 месец, включително в най-важните решения, без обаче официално да бъде част от управлението”, обърна се Радев към тях, като спомена “нюансите в плаващите мнозинства”. 


“Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, ако стигнем до такъв?”, попита президентът и поиска да разбере оценката им върху шанса за успех на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 


В случай на неуспех, Радев попита ДПС дали виждат възможност за друго мнозинство в настоящия Парламент.

 

Джевджет Чакъров започна, като поздрави мюсюлманите за Рамазан


“Държавата трябва да има стабилност и предвидимост”, каза той. “Нашата позиция не се е променила за това да се намерила формула за управление на страната с оглед и на ситуацията в страната, и на сложната геополитическа ситуация в световен аспект”.


“Подкрепата ни винаги е била предвидима и последователна. Подкрепяли сме това правителство по отношение европейския хоризонт пред страната ни и членството ни в НАТО”, каза още Чакъров.


Той предаде и послания от почетния председател на партията Ахмед Доган: “Преследвайки големите цели - Шенген, еврозоната, ние трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората, стандарта на живот”.





“Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но тя би била доста трудна”, каза още той. 

 

“Бехме основен фактор на стабилност в първите 9 месеца от това управление. Имахме консуктвина роля и за съставянето на този кабинет”, каза пък Йордан Цонев. По думите му ДПС би продължило да оказва разумна подкрепа.

 

По-рано днес Радев проведе консултации първо с ГЕРБ-СДС, а след това с ПП-ДБ.

 

На ГЕРБ-СДС той заговори за "призрака на предсрочните парламентарни избори", както и за провал на преговорите за ротацията. "Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават", заяви Мария Габриел след консултациите.

 

В разговора с ПП-ДБ Радев съобщи, че от ГЕРБ-СДС посикали повече време на преговори. По думите на премиера в оставка Николай Денков ПП-ДБ са понесли политическа щета за управлението, но си е струвало. Той посочи, че и опозицията, и партньорите използват "популистки подход". "Напредък има", каза Денков по отношение преговорите.

 

"Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията, но ако няма съгласие – имаме готовност да отидем на избори", каза Денков след консултациите при президента Румен Радев.

 

Вчера разговорите между участниците в управлението продължиха 11 часа. Преди това разговори имаше и в събота, като и двата дни участниците в преговорите също запазиха мълчание.





ГЕРБ-СДС предлагат споразумение за пълен управленски мандат, "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха меморандум за още девет месеца управление след ротацията.

 

В съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията Радев е длъжен да проведе консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Припомняме, че оставката на министър-председателя акад. Николай Денков бе приета от депутатите на 6 март.

 

А във видеото може да проследите консултациите между Радев и ДПС:

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3628 |11.03.2024 ГЕРБ-СДС на консултации при Радев. Той говори за "призрака на предсрочните парламентарни избори" /видео/ . 4| 3918 |11.03.2024 ПП-ДБ на консултации при Радев. Акад. Денков вижда напредък в преговорите, но и "популистки подход" в миналото /видео/ . 10| 2918 |11.03.2024 ISW: Русия иска да се легитимира пред международната общност като принуди окупирания Донецк да гласува за Путин . 0| 8101 |11.03.2024 Край на сковаността в ставите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads