Реклама / Ads
4| 3520 |11.03.2024 НОВИНИ

ПП-ДБ на консултации при Радев. Акад. Денков вижда напредък в преговорите, но и "популистки подход" в миналото /видео/

.
В 11:30 часа на "Дондуков" 2 започнаха консултациите между президента Румен Радев и представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Радев съобщи, че от ГЕРБ-СДС посикали повече време на преговори. По думите на премиера в оставка Николай Денков ПП-ДБ са понесли политическа щета за управлението, но си е струвало. Той посочи, че и опозицията, и партньорите използват "популистки подход". "Напредък има", каза Денков по отношение преговорите.
 

Консултациите се налагат във връзка с очакваната ротация при правителството. От страна на ПП-ДБ в разговорите участваха премиерът в оставка акад. Николай Денков и лидерите на партиите в обединението - Кирил Петков, Христо Иванов, Даниела Божинова и Атанас Атанасов.


.

 

“През последните 9 месеца основно вие носехте отговорност за управлението на страната”, обърна се Радев към тях.


“Вашият партньор има само един представител в Министерския съвет, осигурихте си твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Успяхте да сформирате управление с вашия мандат. Виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават”, каза още той.

 

“Склонни ли сте да преразгледате отношенията с партньорите и отношението към властта”, попита ги президентът и настоя да разбере какво планират по отношение меморандума, който предложиха.





“Отиваме ли към някакъв принципно нов документ?”, попита още Радев, както и дали ПП-ДБ имат нужда от допълнително време за преговори с ГЕРБ-СДС. 


Радев посочи още, че в закритата част на консултациите ГЕРБ-СДС, които бяха на консултации по-рано днес, са изразили желание за повече време за преговори


“Преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тя ще нанесе политически щети. Според нас това си струваше, защото сега са приети два бюджета, приети са промени в Конституцията по отношение съдебната реформа, които бяха отдавна чакани, развити са инвестиционни проекти, заседнали години наред, отпушени са основните процеси, свързани с енергийния преход”, каза от своя страна премиерът в оставка Денков.


Усилието си струваше. Да, понесохме политическа щета. Не само защото опозицията се държеше като опозиция, но и защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството. Ако погледнем обективно резултати, струваше си. Надявам се след време това да бъде осъзнато”, каза още Денков.


“Отношенията са сложни. Намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата за преговорите, защото дали ще продължим и как ще продължим, зависи от това как ще изглежда споразумението оттук нататък. Започнахме преговори с последните два дни има съществен напредък, но в преговорите нищо не е договорено, докато не е договорено всичко. Трябва да продължим с това усилие, за да сме сигурни, че ще си струва през следващия период, колкото и дълъг да е той”, каза още премиерът.







По думите му от страна на ГЕРБ-СДС има разбиране, че преговорите трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със регулаторите и контролните органи, които не работят. Предстои обсъждане и на възможен персонален състав на Министерски съвет, каза той, който няма да започне преди разговорът за реформи и регулатори.


“Напредък има. Дали трябва повече време - изцяло във Вашите правомощия е да решите как ще действате. Не е наша работа да се месим в тази процедура”, обърна се Денков към Радев. 


“Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите и по европейския път, който ни събра заедно”, каза още акад. Денков. 

 

Вчера разговорите между участниците в управлението продължиха 11 часа. Преди това разговори имаше и в събота, като и двата дни участниците в преговорите също запазиха мълчание.





ГЕРБ-СДС предлагат споразумение за пълен управленски мандат, "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха меморандум за още девет месеца управление след ротацията.

 

В съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията Радев е длъжен да проведе консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Припомняме, че оставката на министър-председателя акад. Николай Денков бе приета от депутатите на 6 март.

 

А във видеото може да проследите консултациите между Радев и ПП-ДБ:

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2714 |11.03.2024 ISW: Русия иска да се легитимира пред международната общност като принуди окупирания Донецк да гласува за Путин . 4| 2399 |11.03.2024 Неделният преговорен маратон от 11 часа ще бъде последван от консултации при Радев днес . 0| 2406 |11.03.2024 Днес ще е облачно, но с повишение на температурите . 0| 7913 |11.03.2024 Край на сковаността в ставите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads